Μία δεκαπενταετία συνεχούς ανόδου

Δεκαπέντε χρόνια ζωής συμπληρώνει φέτος το τμήμα κανόε καγιάκ του Ν.Ο. Χανίων και μάλιστα την τελευταία 8ετία βρίσκεται πάντα στα τρία κορυφαία της Ελλάδας όπως μπορείτε να δείτε και στον σχετικό πίνακα.

 

PPAKKS_2005

Πρόκειται λοιπόν για μία συνεχή ανοδική πορεία με πάμπολλες διακρίσεις. Σημαντικότερες η κατάκτηση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Κανόε Καγιάκ Σπριντ το 2010 και η κατάκτηση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ανάπτυξης το: 2005 – 2007 – 2009 – 2011. Με το άθλημα του κανόε καγιάκ έχουν ασχοληθεί σε αυτή την 15ετία περίπου 500 αθλητές και αθλήτριες από τους οποίους, γύρω στους 300 έχουν ασχοληθεί με τον αγωνιστικό αθλητισμό και έχουν φέρει όλα τα παραπάνω αποτελέσματα.

PPAKKS_2007

Θυμίζουμε ότι το τμήμα ξεκίνησε κυριολεκτικά από το… “0” στα τέλη του 1996 με αρχές του 1997 με τον Πουλιανίτη Γιώργο πρώτο προπονητή -ο οποίος ακόμα και σήμερα προσφέρει τις υπηρεσίες του- και με έξι αθλητές. Αυτοί οι… σκαπανείς ήταν οι: Πανάγος Πέτρος, Πανάγος Ανδρέας, Πουλιανίτης Αργύρης, Μιχελάκης Βαγγέλης, Πολιτάκης Χαράλαμπος και Ρούμελης Στάθης.

PPAKKS_2009

Ένα χρόνο αργότερα αναλαμβάνει ο σημερινός προπονητής Μανόλης Αγγελάκης που αναφέρεται παρακάτω στην παρουσία του τμήματος τόσο πέρυσι όσο και σε αυτά τα 15 χρόνια.

PPKKSPRINT_2010

Το 2010 δε ολοκληρώθηκε ο κύκλος της συγκεκριμένης ομάδας και από τον επόμενο χρόνο ξεκίνησε μία ευρεία ανανέωση. Η πρώτη θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ανάπτυξης του 2011 αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο και δείχνει ότι πολύ σύντομα, ο Ν.Ο. Χανίων θα βρίσκεται πάλι στις κορυφαίες θέσεις στα πανελλήνια πρωταθλήματα – κύπελλα και στις μεγαλύτερες κατηγορίες.

PKKKSprint_2008

-Μανόλη όπως φαίνεται από πέρυσι, ξεκίνησε ένας νέος κύκλος συνοδευόμενος και αυτός με αρκετά σημαντικές διακρίσεις και δεκάδες μετάλλια ειδικά στην Ανάπτυξη.

-Ναι, κατά το 2011 το τμήμα συμμετείχε σε  9 αγωνιστικές δραστηριότητες (Πανελλήνια Πρωταθλήματα – Διασυλλογικούς  αγώνες – προκρίσεις για εθνική ομάδα, συμμετοχή σε διεθνείς αγώνες κ.τ.λ.) σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. O Ναυτικός Όμιλος Χανίων ήταν 1ος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανάπτυξης Κανόε Καγιάκ Σπρίντ κατακτώντας 11 μετάλλια (8 χρυσά – 2 ασημένια – 1 χάλκινο) και 8ος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κανόε Καγιάκ Σπριντ, κατακτώντας 22 μετάλλια (1 χρυσό – 11 ασημένια – 10 χάλκινα ). Η συνολική συγκομιδή μεταλλίων σε όλες τις αγωνιστικές δραστηριότητες ήταν 138 μετάλλια (41 χρυσά – 50 ασημένια -47 χάλκινα).
Επίσης το 2011 μετά από την συνεργασία του ομίλου με τα Special Olympics εντάξαμε το άθλημα του κανόε καγιάκ για άτομα με ιδιαιτερότητες δίνοντάς τους την δυνατότητα να ασχοληθούν με ένα νέο άθλημα, και β) ξεκινήσαμε τμήμα για ενήλικες δίνοντάς τους την δυνατότητα να ασκηθούν με μια διαφορετική μορφή άσκησης.

SpecialOlympics_1

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΑΝΟΕ ΚΑΓΙΑΚ

-Ας μιλήσουμε πιο αναλυτικά για τις δύο τελευταίες δράσεις που αποτελούν άλλωστε κομμάτια του πολύπλευρου κοινωνικού έργου που προσφέρει ο ΝΟΧ.

-Κατά την αγωνιστική περίοδο του 2011, ο Ν.Ο. Χανίων σε συνεργασία με τα Special Olympics, ενέταξαν στις δραστηριότητες που καλλιεργεί ο όμιλος το άθλημα του Κανόε Καγιάκ για άτομα με ιδιαιτερότητες, δίνοντάς τους την δυνατότητα να ασχοληθούν με αυτό. Η συγκεκριμένη αθλητική δραστηριότητα πραγματοποιείται με ειδικά σκάφη, μονά ή διπλά και αποτελεί κάτι το διαφορετικό σε σχέση με τις αθλητικές δραστηριότητες που εξασκούνταν μέχρι σήμερα αυτά τα παιδιά. Μέσα από αυτή την αθλητική ενασχόληση θα προσπαθήσουμε να δώσουμε σε αυτά τα παιδιά χαρά και ευχαρίστηση μέσα από τις προπονήσεις και τους αγώνες που θα συμμετέχουν. 
Όσο για το καγιάκ αναψυχής, ο χανιώτικος Όμιλος ξεκίνησε στις αρχές Δεκεμβρίου πρόγραμμα για ενήλικους που επιθυμούν να ασκηθούν, κάνοντας καγιάκ στον όμορφο κόλπο της Σούδας. Μια νέα αθλητική δραστηριότητα που δίνει την δυνατότητα άσκησης σε άτομα που τους αρέσει η φύση και το υγρό στοιχείο. Οι προπονήσεις θα γίνονται στο Δημοτικό Ναυταθλητικό Κέντρο Σούδας κατά τις απογευματινές ώρες.
Φυσικά επιστρέφοντας στο αγωνιστικό κομμάτι ιδιαίτερο βάρος δίνεται στις αναπτυξιακές ηλικίες. Ο Ν.Ο. Χανίων λοιπόν στην προσπάθεια του για ανάπτυξη του αθλήματος του κανόε καγιάκ στις μικρές ηλικίες 8 – 12 ετών, σεβόμενος πάντα την ευαίσθητη αυτή ηλικία προχώρησε τα τελευταία χρόνια στην αγορά του απαραίτητου αθλητικού εξοπλισμού (σκάφη και κουπιά) τα οποία είναι ειδικά διαμορφωμένα για να μην επηρεάζουν αρνητικά την ισόρροπη ανάπτυξη των μικρών παιδιών. Περισσότερες πληροφορίες για τα παραπάνω δίνονται από τον Ν.Ο. Χανίων (28210 96078) αλλά και από τον ίδιο τον προπονητή (6979793466).

SpecialOlympics_2

-Αν κοιτάξουμε γενικότερα αυτή την 15ετία ποια τα αίτια που βοήθησαν το τμήμα να “ανθίσει”;

-Ναι, θέλω να πω ότι όλοι όσοι ήταν δίπλα στο τμήμα και ειδικά οι έφοροι αλλά και γενικότερα οι διοικήσεις του ΝΟΧ, προσέφεραν τα μέγιστα στην μεγάλη ανάπτυξη του χανιώτικου κανόε καγιάκ και τους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ο Γιώργος Πουλιδάκης, η Άννα Κότζαλη, η Χρύσα Χαριτάκη, ο Νίκος Ζαγουράκης, ο Κώστας Γομπάκης και ο Δημήτρης Καλλιβρετάκης, καθώς και σε όλους τους συνεργάτες-προπονητές που πέρασαν από το τμήμα σε αυτή την 15ετία.
Επίσης οφείλουμε να συγχαρούμε και να ευχαριστήσουμε τους αθλητές και αθλήτριες, πρωταγωνιστές των επιτυχιών σε αυτή την διαδρομή, που αψηφούσαν τις δυσκολίες των προπονήσεων και των αγώνων (καιρικές συνθήκες) και πάντα κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια για την επίτευξη των προσωπικών τους στόχων αλλά και της ομάδας. Παράλληλα μαζί με τους αθλητές και τις αθλήτριες, πρέπει να ευχαριστήσουμε τους γονείς, οι οποίοι ήταν άξιοι συμπαραστάτες στην προσπάθεια των παιδιών τους αλλά και του ομίλου συμβάλλοντας τα μέγιστα στην επίτευξη των στόχων. Φυσικά, θα ήταν τεράστια παράληψή μας εάν δεν εκφράζαμε την ευγνωμοσύνη μας προς τον επίσημο χορηγό του τμήματος την ΑΝΕΚ Lines, την τέως Ν.Α. Χανίων και σημερινή Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τον Δήμο Χανίων και τον Δήμο Αποκόρωνα, καθώς και τους πρώην Δήμους Γεωργιούπολης, Ελευθερίου Βενιζέλου και Σούδας, αλλά και προς τους δεκάδες χορηγούς και υποστηρικτές του τμήματος που πάντα μας στήριζαν σε όλες μας τις προσπάθειες που κάναμε (έκδοση ημερολογίων – κληρώσεις κτλ.) αλλά και στην διοργάνωση αγώνων (στην Σούδα και στην Λίμνη του Κουρνά).
Πάντα βέβαια τεράστια είναι η συμβολή του Ναυταθλητικού Κέντρου Σούδας το οποίο όλα αυτά τα χρόνια παρείχε υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών χάρη την προσπάθεια που κατέβαλε ο πρώην Δήμος Σούδας και νυν Χανίων.
Επίσης, οφείλουμε να επισημάνουμε την αξιέπαινη προσπάθεια της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κανόε Καγιάκ που αφενός κατάφερε και αξιοποίησε την Ολυμπιακή παρακαταθήκη σε αθλητικό εξοπλισμό (αγωνιστικά σκάφη) μοιράζοντάς τον στους αθλητικούς συλλόγους και αφετέρου από το 2009 πριμοδοτεί με σκάφη – κουπιά για μικρούς αθλητές στους τρεις πρώτους συλλόγους του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ανάπτυξης, με το σύλλογό μας να έχει ευεργετηθεί από αυτή την προσπάθεια της ομοσπονδίας να αναπτύξει το άθλημα, λόγω των αποτελεσμάτων του.

-LINES

-Ειδικά η παρουσία της ΑΝΕΚ νομίζω απογείωσε το τμήμα!

-Πράγματι η σιγουριά που μας δίνει η μεγάλη Ναυτιλιακή Εταιρεία ANEK Lines είναι πολύ σημαντική για την πρόοδο και την ευημερία του τμήματος. Είναι η κινητήριος δύναμη για την επίτευξη όλων των παραπάνω. Εμείς από την μεριά μας, μέσα από την δουλειά μας, προσπαθούμε να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης που μας δείχνει όλα αυτά τα χρόνια, και σε κάθε μας αγωνιστική προσπάθεια θα στοχεύουμε στην καλύτερη δυνατή προώθηση και διαφήμιση της εταιρείας. Ευελπιστούμε και το 2012 η ΑΝΕΚ να είναι ο επίσημος χορηγός του τμήματος και να πορευτούμε μαζί στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

PPAKKSPRINT_GIANNENA

-Από την άλλη υπάρχει βέβαια και το πρόβλημα με τις περικοπές στα αθλητικά σχολεία…

-Όντως, μεγάλο πλήγμα στην λειτουργία της ναυτάθλησης στα Χανιά ήταν το κλείσιμο από πέρυσι του Αθλητικού Γυμνασίου της Σούδας που έπληξε και το κανόε καγιάκ. Βέβαια συνεχίζει και λειτουργεί το Αθλητικό Λύκειο Σούδας, του οποίου η συνεισφορά είναι μεγάλη. Ευελπιστούμε ότι παρά τα δύσκολα χρόνια που βιώνουμε το τμήμα κανόε καγιάκ του Ν.Ο. Χανίων θα συνεχίσει να προσφέρει ένα σημαντικό διέξοδο προς την νεολαία μας.

TZINIERIS_MAROULIS

O ΕΦΟΡΟΣ: Καλλιβρετάκης Δημήτρης

Αναφερόμενος στο τμήμα κανόε καγιάκ ο σημερινός έφορος Καλλιβρετάκης Δημήτρης σημειώνει από την πλευρά του:

“Τα τελευταία τρία χρόνια που ζω από κοντά το τμήμα πιστεύω ότι στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε της οικονομικής, κοινωνικής κρίσης αλλά και της κρίσης αξιών τόσο το κανόε καγιάκ όσο και γενικότερα ο αθλητισμός αποτελεί μια σανίδα σωτηρίας για την νεολαία! Αναπτύσσει πραγματικές σχέσεις ανάμεσα στους νέους, σχέσεις αλληλεγγύης, συνεργασίας βοηθάει στην βελτίωση του καθενός και διαμορφώνει καλύτερα τους χαρακτήρες. Παράλληλα προσφέρει μία σημαντική διέξοδο από τα καθημερινά προβλήματα που μαστίζουν λίγο-πολύ σχεδόν όλες τις ελληνικές οικογένειες. Ειδικότερα για την τελευταία τριετία, έχω να πω ότι πολύ μεγάλη ήταν η ώθηση που έδωσαν στο κανόε καγιάκ οι χορηγοί μας. Σήμερα δε που η οικονομική κρίση έχει απλωθεί από την μικρότερη έως την μεγαλύτερη οικογένεια, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η συμβολή κάθε χορηγού μικρού και μεγάλου. Πόσο δε μάλλον η στήριξη από τον χρυσό χορηγό μας ANEK Lines αλλά και τους φορείς, τον Δήμο Χανίων, τον Δήμο Αποκορώνου, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, οι οποίοι αναγνωρίζοντας την προσπάθεια που καταβάλουμε, μας έχουν αγκαλιάσει εδώ και πολλά χρόνια και κάθε στιγμή επιβραβεύουν τις προσπάθειες των παιδιών-αθλητών μας. Αισθάνομαι λοιπόν την ανάγκη να τους ευχαριστήσω θερμά για την πολύπλευρη στήριξη που έχουν προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια τόσο στο τμήμα όσο και στον ΝΟΧ γενικότερα. Ευελπιστούμε λοιπόν ότι θα συνεχίσουν να βρίσκονται με την ίδια θέρμη δίπλα μας, αρωγοί στις προσπάθειες που καταβάλουμε. Άλλωστε από πέρυσι το κανόε καγιάκ άνοιξε την αγκαλιά του στα άτομα με ιδιαιτερότητες δημιουργώντας ανάλογο τμήμα σε συνεργασία με τα Special Olympics προσφέροντας και στα παιδιά αυτά την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με την ανοιχτή θάλασσα και την φύση γενικότερα. 
Μην ξεχνάμε ότι κάθε αθλητική δραστηριότητα που ξεφεύγει από τα στενά πλαίσια της περιοχής της -όπως του συγκεκριμένου τμήματος- προβάλει και αναδεικνύει τις τοπικές ομορφιές, την κρητική φιλοξενία και διατροφή και συμβάλει έτσι ουσιαστικά στην ανάπτυξη του τουρισμού σε όλες τις εποχές του χρόνου.
Τέλος, αισθάνομαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που τα τελευταία 3 χρόνια οι “Κορρίσσιοι Αγώνες” καταξιώθηκαν στην τοπική κοινωνία και στον χώρο του αθλήματος πανελλαδικά ενώ βοήθησαν να αναπτυχθούν σχέσεις φιλίας με την κυπριακή κοινότητα. Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι βρισκόμαστε σε στάδιο να προχωρήσει η αδελφοποίηση του ΝΟΧ με σωματείο από την Κύπρο και οι σχέσεις αυτές αναπτύχθηκαν από τους Αγώνες στην λίμνη του Κουρνά”.

skafi-gia-anaptixi

Τα μετάλλια του 2011
Αθλητής/Αθλήτρια Χρυσά-Ασημένια-Χάλκινα

Δημητρουλάκη Ζωή 7-9-2

Μελεμενής Τάσος 6-2-1

Μπερτσουλάκη Αντωνία 6-1-0

Καρακατσάνη Μαργαρίτα 5-3-1

Κουτσοποδιώτης Ιωάννης 5-2-1

Σηφάκη Κλειώ 5-1-2

Αναγνωστόπουλος Αναστ. 4-5-4

Σηφάκη Ευαγγελία 4-5-2

Σαράντου Κωνσταντίνα 4-4-0

Μαρκαντωνάκης Αντώνης 4-3-2

Βεργανελάκη Ευσταθία 3-4-5

Μαρκαντωνάκης Παναγιώτης 3-1-4

Παπασταματάκη Ελευθερία 3-1-2

Γενεράκη Ελισάβετ 2-1-2

Τζανακοπούλου Μαγδαληνή 2-1-0

Τζανακόπουλος Ιωάννης 2-0-0

Σηφάκης Γεώργιος 2-0-0

Ροκάκη Φραντζέσκα 1-3-2

Σκορδυλάκης Νίκος 1-3-2

Κολτσάκης Μανώλης 1-2-3

Ζουλάκη Αντωνία 1-2-3

Στάθη Σοφία 1-1-2

Σκαραντωνάκη Χρυσάνθη 1-1-0

Γλεντουσάκη Ελένη 1-1-0

Μπερτσουλάκης Γιάννης 1-0-5

Παπαδάκης Κωνσταντίνος 1-0-1

Τζανακοπούλου Ολυμπία 1-0-0

Αλειφέρη Ελένη 0-5-1

Γέρου Γεωργία 0-3-2

Γενεράκης Ιωάννης 0-3-1

Κοντάκος Παναγιώτης 0-3-1

Μαρουλης Δημήτρης 0-2-4

Παντελάκης Ευφραίμ 0-2-2

Αγγελάκης Κωνσταντίνος 0-2-0

Μελεμενή Μαίρη 0-2-0

Ποντικάκης Αλέξανδρος 0-2-0

Παπαδάκης Μανόλης 0-1-2

Τζουγκαράκης Μιχάλης 0-1-2

Κουτσοποδιώτη Όλγα 0-1-1

Ποντικάκη Ελίνα 0-1-0

Μπουρδάκη Βιργινία 0-1-0

Ποντικάκης Παναγιώτης 0-1-0

Βεναρδάτου Σοφία 0-0-3

Βεναρδάτου Πηνελόπη 0-0-2

Αντωνίου Ιωάννης 0-0-1

Σαρτζετάκη Ραφαηλία 0-0-1

Κοκάκη Ελένη 0-0-1

Πηγή: Χανιώτικα Νέα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
ΤΕΤ27/12/2023

ΤΜΗΜΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ: Η ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΤΟΥ ΝΟ ΧΑΝΙΩΝ

Διαχρονικό και πολύτιμο είναι το έργο του τμήματος εκμάθησης του Ναυτικού Ομίλου Χανίων, το οποίο επιτελείται επί σειρά πάρα πολλών …

Περισσοτερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
ΠΕΜ16/05/2013

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΚΑΝΟΕ ΚΑΓΙΑΚ!

Στο πλαίσιο της διάδοσης του Ολυμπιακού αθλήματος Κανόε Καγιάκ Σπριντ, ο Ν.Ο. Χανίων θα πραγματοποιήσει από τη Δευτέρα 20 Μαΐου …

Περισσοτερα
Summer Sport Camp NOX
ANEK

nox.elgrecotours.gr

Φροντιστήρια Πουκαμισάς

Creta Farms

Pizza Fan

Enetikon Restaurant

Ocean Lifeguard

Χορηγοι
ΣΥΝΚΑ