Τμήμα εκμάθησης: Η δεξαμενή των αθλητών του ΝΟ Χανίων

Διαχρονικό και πολύτιμο είναι το έργο του τμήματος εκμάθησης του Ναυτικού Ομίλου Χανίων, το οποίο επιτελείται επί σειρά πάρα πολλών ετών.

Κάτω από τις γνωστές δύσκολες συνθήκες, οι εκπαιδευτές – προπονητές του ΝΟ Χανίων δίνουν καθημερινά στο κολυμβητήριο τον καλύτερό τους εαυτό, αναλαμβάνοντας να γνωρίσουν στα παιδιά τα πρώτα και βασικά μυστικά της σωστής κολύμβησης.

Πρόκειται για το τμήμα από το οποίο στο πέρασμα του χρόνου τροφοδοτούνται με αθλητές και αθλήτριες όλα τα προαγωνιστικά και αγωνιστικά τμήματα του Ναυτικού Ομίλου.

Η υπεύθυνη του τμήματος, Αναστασία Κορνηλάκη, τονίζει τα εξής: «Στόχος του τμήματος εκμάθησης είναι να εξοικειώσει τα παιδιά με το υγρό στοιχείο. Διαθέτουμε μια σειρά ασκήσεων όπου γίνεται η εκμάθηση με τη μορφή παιχνιδιού. Μαθαίνουμε στα παιδιά τη σωστή αναπνοή ενώ ένα άλλο βασικό στοιχείο είναι η ενδυνάμωση των κάτω άκρων, στα πόδια των παιδιών, για να μπορέσουν να σταθούν πάνω στο νερό και να εξελιχθούν. Γενικότερα η εκμάθηση είναι το φυτώριο, η δεξαμενή που “δίνει” παιδιά σε όλα τα τμήματα του υγρού στίβου, δηλαδή δίνουμε στο πόλο, στην κλασική κολύμβηση, στην τεχνική κολύμβηση και στην καλλιτεχνική κολύμβηση»…

Τα τμήματα εκμάθησης αφορούν παιδιά διαφόρων ηλικιών, με τα πιο μικρά να είναι από 3,5-4 ετών και τα πιο μεγάλα να είναι αυτά των δεκατεσσάρων. «Εχουμε τμήμα και μεγάλων παιδιών όπου ασχολείται με αυτό ο συνάδελφος και καλός προπονητής, Μιχάλης Κοκολινάκης», επισημαίνει η κυρία Κορνηλάκη. «Αυτά τα παιδιά δυστυχώς δεν πρόλαβαν να μπουν σε προαγωνιστικά ή αγωνιστικά τμήματα γιατί δεν ήρθαν εγκαίρως στο κολυμβητήριο, οπότε μαθαίνουν λίγο μεγαλύτερα τα τέσσερα στιλ κολύμβησης».

Το τμήμα εκμάθησης φυσικά δεν εξαιρείται του κανόνα των δυσκολιών που υπάρχουν στο κολυμβητήριο, ωστόσο όλοι προσπαθούν ώστε να ξεπερνιούνται με τον καλύτερο τρόπο. «Προβλήματα πάντα υπάρχουν», υπογραμμίζει η κυρία Κορνηλάκη. «Ομως, η διοίκηση του Ναυτικού Ομίλου Χανίων και όλοι μας, προπονητές και εργαζόμενοι, προσπαθούμε πάντα κάθε πρόβλημα να το βάζουμε στην άκρη, να το προσπερνάμε, κάνοντας το καλύτερο που μπορούμε γιατί στόχος μας είναι η πρόοδος και η εξέλιξη του κάθε παιδιού ξεχωριστά».

Για την ευθύνη που έχουν οι προπονητές για τα νεαρά παιδιά, η επικεφαλής του τμήματος εκμάθησης σημειώνει: «Υπάρχει δυσκολία και μεγάλη ευθύνη από την πλευρά μας. Αλλά, όλοι οι προπονητές και οι εκπαιδευτές έχουν την εμπειρία και την γνώση να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό. Θα έλεγα ότι πολλές φορές οι προπονητές υπερβαίνουμε και τον εαυτό μας γιατί είμαστε πολλές ώρες μέσα στο νερό. Ο καιρός, οι συνθήκες δεν είναι πάντα οι καλύτερες γιατί βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο, όμως αγαπάμε αυτό που κάνουμε, αγαπάμε τα παιδιά, θέλουμε την εξέλιξη τους, αγαπάμε τον Ναυτικό Ομιλο Χανίων και δίνουμε, θεωρώ, το καλύτερο παράδειγμα».

Αξιο αναφοράς αποτελεί φυσικά το γεγονός ότι από το συγκεκριμένο τμήμα έχουν προκύψει διαχρονικά πολύ μεγάλοι αθλητές και αυτό αναμένεται σίγουρα να συνεχιστεί… «Το τμήμα μας διαχρονικά έχει αναδείξει σπουδαίους κολυμβητές, κάποιοι από τους οποίους έχουν φτάσει ακόμα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μην ξεχνάμε την Αννα Ντουντουνάκη η οποία πρόσφατα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 25άρας πισίνας και τον Απόστολο Παπαστάμο. Αυτοί οι αθλητές ξεκίνησαν από την εκμάθηση… Εύχομαι το παράδειγμά τους να το ακολουθήσουν και άλλοι αθλητές», υπογραμμίζει η κυρία Κορνηλάκη, η οποία σχετικά με την επόμενη μέρα που ακολουθεί για τα παιδιά που τελειώνουν από την εκμάθηση τονίζει: «Το τμήμα εκμάθησης έχει τον πρώτο λόγο, όμως οι γονείς ζητούν πάντα την γνώμη μας για το ποιο άθλημα μπορούν να επιλέξουν τα παιδιά τους. Τα τμήματα είναι ανοιχτά και δίνεται το περιθώριο, η ευκαιρία στα παιδιά να επιλέξουν και να δοκιμάσουν. Είναι ελεύθεροι να επιλέξουν όποιο άθλημα τους αρέσει. Υπάρχουν τμήματα για όλες τις ηλικίες».

Εάν μπορούσατε να ζητήσετε κάτι από τον Αγ. Βασίλη ποιο θα ήταν αυτό;

«Ενα καινούργιο κολυμβητήριο! Ενα κολυμβητήριο που αξίζει να έχουν όλα τα Χανιωτάκια και η κοινωνία της πόλης γενικότερα»…

ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ

Το τμήμα εκμάθησης αποτελούν αναλυτικά οι εξής προπονητές και προπονήτριες: Αναστασία Κορνηλάκη, Μιχάλης Κοκολινάκης, Κωνσταντίνα Καλογεροπούλου, Αλεξάνδρα Μουζακίτη, Ελευθερία Κουκουράκη και Νίκος Μαρμαριτσάκης.

Πάμε να τους γνωρίσουμε λίγο καλύτερα:

Ο Μιχάλης Κοκολινάκης εργάζεται στον ΝΟ Χανίων τα 10 τελευταία χρόνια. Εχει αποφοιτήσει προπονητής κολύμβησης σε ιδιωτικό ΙΕΚ και στο δημόσιο ΙΕΚ Χανίων στο τμήμα προπονητικής. Διετέλεσε αθλητής του ΝΟΧ ενώ αυτή τη στιγμή μετέχει στην κατηγορία κολύμβησης master (βετεράνων). Για κάποια χρόνια εργάστηκε στην εκμάθηση του πόλο και για ένα χρόνο στην εκμάθηση κολύμβησης του τμήματος ΑμΕΑ.

Η Ελευθερία Κουκουράκη εργάζεται στο κολυμβητήριο τους τελευταίους μήνες, κάνοντας μάθημα στις ηλικίες 4-9 ετών. Διαθέτει δίπλωμα ναυαγοσωστικής.

Ο Νίκος Μαρμαριτσάκης έχει τελειώσει το δημόσιο ΙΕΚ Χανίων στο τμήμα προπονητικής με ειδικότητα την κολύμβηση. Εργάζεται και ως ναυαγοσώστης.

Η Κωνσταντίνα Καλογεροπούλου έχει ένα πολυετές ταξίδι με τον ΝΟ Χανίων. Ξεκίνησε από 4 ετών από την εκμάθηση και συνέχισε την πορεία της ως αθλήτρια τεχνικής κολύμβησης. Στο παλμαρέ της βρίσκονται μεγάλες παγκόσμιες, πανευρωπαϊκές και πανελλήνιες επιτυχίες, νιώθοντας ευγνώμων για όσα έχει ζήσει στον αθλητισμό για τον προπονητή της, Ηλία Καλαμαρίδη. Είναι απόφοιτος των ΤΕΦΑΑ Αθηνών με ειδικότητα την κολύμβηση και δεύτερη ειδικότητα την χιονοδρομία.

Η Αλεξάνδρα Μουζακίτη είναι απόφοιτος των ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής με ειδικότητα την κολύμβηση. Εργάζεται ως δασκάλα εκμάθησης στον ΝΟ Χανίων από το καλοκαίρι του 2017. Ωστόσο, στο χώρο του κολυμβητήριο βρίσκεται από πολύ μικρή ηλικία ως αθλήτρια καλλιτεχνικής κολύμβησης με προπονήτρια τη Μπιλιάνα Γκεοργίεβα, έχοντας καταφέρει να διακριθεί σε πολλά πανελλήνια πρωταθλήματα.

Η Αναστασία Κορνηλάκη είναι πτυχιούχος φυσικής αγωγής με ειδικότητα κολύμβησης και υπεύθυνη του τμήματος εκμάθησης. Παράλληλα εργάζεται στο Μουσικό Σχολείο Χανίων σαν γυμνάστρια. Από το 1991 μέχρι σήμερα έχει εργαστεί ως προπονήτρια κολύμβησης στα τμήματα εκμάθησης και προαγωνιστικών εκτός από τον ΝΟ Χανίων στον ΚΟΗ, τον ΕΓΟΗ, τον ΟΦΗ και τον ΠΑΟΚ. Στον ΝΟ Χανίων προσφέρει τις υπηρεσίες της από το 2012.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
ΠΕΜ16/05/2013

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΚΑΝΟΕ ΚΑΓΙΑΚ!

Στο πλαίσιο της διάδοσης του Ολυμπιακού αθλήματος Κανόε Καγιάκ Σπριντ, ο Ν.Ο. Χανίων θα πραγματοποιήσει από τη Δευτέρα 20 Μαΐου …

Περισσοτερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
ΤΕΤ20/03/2013

15ΟΙ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ – Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Ο Ναυτικός Όμιλος Χανίων βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη διεξαγωγή των 15ων “Διεθνών Βενιζέλειων Αγώνων Κολύμβησης GRAND PRIX” …

Περισσοτερα
Summer Sport Camp NOX
ANEK

nox.elgrecotours.gr

Φροντιστήρια Πουκαμισάς

Creta Farms

Pizza Fan

Enetikon Restaurant

Ocean Lifeguard

Χορηγοι
ΣΥΝΚΑ