Σοφιάννα Κατσαρού: “Μαθαίνουμε στα παιδιά να εξοικειώνονται με το νερό”

Όπως και την προηγούμενη περίοδο, έτσι και φέτος, ο Ναυτικός Όμιλος Χανίων θα συνεχίσει μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου τα προγράμματα εκμάθησης κολύμβησης, με τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν το υγρό στοιχείο.

 

Υπεύθυνοι των προγραμμάτων είναι η Μπιλιάνα Γκεοργκίεβα και η Σοφιάννα Κατσαρού, με την τελευταία να δηλώνει πως η καλοκαιρινή εκμάθηση έχει ως στόχο να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν να κολυμπούν με ασφάλεια στη θάλασσα ή την πισίνα. Παράλληλα, από αυτά τα σχολεία προκύπτουν οι νέες γενιές των τμημάτων που καλλιεργεί ο Ναυτικός Όμιλος, με την κυρία Κατσαρού να επισημαίνει πως ένα ποσοστό παιδιών μεγαλύτερο του 60% κλίνει προς κάποιο άθλημα.

 

 

Από μέσα Αυγούστου και για τον επόμενο ένα μήνα πρόκειται να ξεκινήσει το τρίτο τμήμα εκμάθησης κολύμβησης.

Προσπαθήσαμε πέρσι να ξεκινήσουμε τον τελευταίο μήνα, δηλαδή από 15 Αυγούστου μέχρι 15 σχεδόν Σεπτεμβρίου που ανοίγουν τα σχολεία, να επεκτείνουμε το πρόγραμμα εκμάθησης. Είδαμε ότι πήγε πάρα πολύ καλά. Ήρθαν πάρα πολλά παιδάκια. Έτσι και φέτος αποφασίσαμε να κάνουμε ξανά το ίδιο. Από τη στιγμή που και ο κόσμος μένει περισσότερο στα Χανιά, είπαμε να συνεχίσουμε την καλοκαιρινή εκμάθηση μέχρι να ξεκινήσουν τα σχολεία.

Τι μπορεί να μάθει ένα παιδί παίρνοντας μέρος σε αυτά τα τμήματα και πώς γίνεται ο διαχωρισμός τους;

Υπάρχουν διάφορες ηλικίες. Υπάρχουν παιδιά που έρχονται από 4 ετών ή και 3,5 ακόμα. Φέτος είχαμε παιδιά μέχρι 16-17 χρονών. Ο διαχωρισμός γίνεται αναλόγως την ηλικία και την προεργασία τους. Σ’ εμάς ήρθαν παιδάκια που ήταν αρχάρια, τα οποία σε πρώτη φάση μαθαίνουν να έχουν εξοικείωση με το νερό. Να μάθουν να πλέουν στο νερό. Από εκεί και πέρα, μπαίνουν σε πιο τεχνικά θέματα. Τα παιδιά που έχουν μάθει ήδη να κολυμπούν, συμμετέχουν στην τεχνική, στο να μάθουν ποδαράκια, ελεύθερο, ύπτιο. Όσα είναι πιο μεγάλα, προσπαθούμε κάθε χρόνο να τους δίνουμε καινούργια ερεθίσματα. Δηλαδή όσα έμαθαν ελεύθερο και ύπτιο, τους μαθαίνουμε και τα υπόλοιπα στιλ, πρόσθιο και πεταλούδα, έτσι ώστε να μπορούν να κολυμπάνε άνετα στη θάλασσα χωρίς να φοβούνται.

Τι ποσοστό από αυτά τα παιδιά απορροφούνται κατά μέσο όρο από τα τμήματα του Ναυτικού Ομίλου;

Το ακριβές ποσοστό δεν μπορώ να το γνωρίζω. Το σημαντικό είναι ότι υπάρχει ανταπόκριση και γι’ αυτό το λόγο άλλωστε διεξάγονται οι γιορτές με την ολοκλήρωση των περιόδων εκμάθησης για να γνωρίσει και ο γονιός και το παιδί το τι υπάρχει στον Όμιλο. Θα έλεγα ότι ένα περίπου 60% από αυτά τα παιδιά κλίνει προς κάποιο άθλημα.

Άρα όλα αυτά τα σχολεία, λειτουργούν σαν μία μεγάλη υποδομή για τον Ν.Ο. Χανίων.

Βέβαια. Είναι η υποδομή του Ν.Ο. Χανίων για να μπορέσουμε στην πορεία να έχουμε αθλητές και να προχωράει ο Όμιλος.

Τα παιδιά πώς αντιλαμβάνονται τη συμμετοχή τους σε αυτά τα τμήματα; Ξέχωρα από το ότι μαθαίνουν να κολυμπούν.

Αλλάζει ο τρόπος που σκέφτονται. Μαθαίνουν να είναι πιο υπεύθυνα και να συμμετέχουν σε ένα κοινωνικό σύνολο. Είναι τελείως διαφορετικά. Από εκεί ενδεχομένως που θα ήταν μέσα στο σπίτι τους ή μόνο στο σχολείο, τώρα έχουν να κάνουν με το υγρό στοιχείο όπου υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες. Δεν μπορούν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα μέσα στο νερό. Οπότε, μαθαίνουν και γενικότερα βάζουν τον εαυτό τους σε μία εντελώς διαφορετική διαδικασία, να σκέφτονται και να πράττουν.

Τι προσφέρει ο Ν.Ο.Χ. σε αυτά τα σχολεία εκμάθησης κολύμβησης;

Όλο το προσωπικό του Ν.Ο. Χανίων αποτελείται από γυμναστές που έχουν τελειώσει γυμναστική ακαδημία, με ειδικότητα στην κολύμβηση και στο πόλο. Υπάρχει πολύ μεγάλη εμπειρία και οι υπεύθυνοι προπονητές των τμημάτων βοηθούν τους εκπαιδευτές προκειμένου να κάνουν ακόμα καλύτερα τη δουλειά τους.

Οι γονείς των παιδιών πώς πιστεύεις ότι αντιλαμβάνονται το γεγονός ότι το παιδί τους είναι μέσα στην πισίνα και κολυμπάει;

Στην αρχή εννοείται πως υπάρχει ένας φόβος, ειδικότερα για όσους γονείς έρχονται για πρώτη φορά στο κολυμβητήριο και οι οποίοι δεν ξέρουν τι θ’ αντιμετωπίσουν. Εννοείται ότι μας εμπιστεύονται ό,τι πολυτιμότερο έχουν… Συνήθως στην αρχή, έρχονται, παρακολουθούν το μάθημα και αφού επιβεβαιώσουν πως όλα πάνε καλά και ηρεμήσουν, χαίρονται που το παιδί τους μαθαίνει να κολυμπάει.

Πόσο δύσκολο είναι για εσάς, τους εκπαιδευτές, να συναναστρέφεστε με πολλά παιδιά, πέρα από την ευθύνη που σίγουρα υπάρχει;

Στην αρχή ήταν δύσκολα. Δηλαδή στα πρώτα χρόνια δυσκολευτήκαμε. Στην πορεία όμως εξοικειωθήκαμε. Τώρα μπορούμε και καταλαβαίνουμε τα παιδιά, το τι χρειάζεται το καθένα. Το κάθε παιδί είναι και μία διαφορετική προσωπικότητα και χρειάζεται να έχεις την ανάλογη συμπεριφορά. Μπορείς πολύ εύκολα ένα γκρουπ 10 παιδιών να συνεννοηθείς μαζί τους και να επικοινωνήσεις. Τα παιδιά ό,τι θέλουν, θα στο δείξουν. Αν δεν τους αρέσει κάτι, θα στο πουν. Δεν θα σου κρύψουν τίποτα. Γενικά είναι εύκολα και χαιρόμαστε που έχουμε αυτή τη δυνατότητα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΤΕΤ02/01/2013

“ΘΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΜΕ ΤΡΟΜΑΖΕ!”

Αίσθηση στο χώρο της τεχνικής κολύμβησης προκάλεσε ο ερχομός του τρεις φορές παγκόσμιου ρέκορντμαν Ουίλλιαμ Μπάλντουιν στο Ναυτικό Όμιλο Χανίων. …

Περισσοτερα
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΠΑΡ21/12/2012

“ΣΤΕΝΟΧΩΡΙΕΜΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΙΖΩ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΥΣ ΧΑΝΙΩΤΕΣ…”

Με το σκουφάκι του Ναυτικού Ομίλου Χανίων ANEK LINES ο Αντώνης Βλοντάκης κατάφερε να καταγράψει μία σπουδαία ατομική επίδοση καθώς …

Περισσοτερα
ANEK

Enetikon Restaurant

Ocean Lifeguard

Χορηγοι
ΣΥΝΚΑ