Πλατιά συγκίνηση στην εκδήλωση προς τιμήν του Κων. Μανιουδάκη

Μεγάλη ήταν η συγκίνηση στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ναυτικός Ομιλος Χανίων προς τιμήν του Κωνσταντίνου Μανιουδάκη.

Η εκδήλωση διεξήχθη στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, με τον ναύαρχο ε.α. και επίτιμο πρόεδρο του ΝΟ Χανίων να βραβεύεται για τα 40 χρόνια προσφοράς του στην ιστιοπλοΐα.

Η συγκίνηση ήταν πλατιά τόσο στα όσα ανέφερε ο ίδιος στην ομιλία του όσο και σε αυτά που είπαν για εκείνον, ιδιαίτερα ο συνοδοιπόρος του στο χώρο της ιστιοπλοΐας από διαφορετικό μεν μετερίζι, αλλά με το στόχο να είναι κοινός γι’ αυτούς, εκπαιδευτής, Μάκης Βασιλάκης.

«Αξέχαστες αναμνήσεις, έντονες εμπειρίες και ανεκπλήρωτες επιθυμίες που μου φέρνουν στη σκέψη τα λόγια του ποιητή “τις πιο όμορφες θάλασσες δεν τις αρμενίσαμε ακόμα, τις πιο όμορφες στιγμές δεν τις ζήσαμε ακόμα”», είπε με εμφανή τη συγκίνηση στο λόγο και το πρόσωπό του ο κ. Μανιουδάκης για να ευχαριστήσει στη συνέχεια «όλα τα πληρώματα που είχα τη χαρά να είχα κοντά μου αυτά τα 40 χρόνια, γιατί με την ικανότητά τους και το αθλητικό πνεύμα ομάδας που επέδειξαν, μου έδωσαν την ικανοποίηση να τολμώ, ακολουθώντας την Θουκυδίδια ρήση “παρά δύναμιν τολμηταί, παρά γνώμην κινδυνευταί και εν τοις δεινοίς ευέλπιδες”».

Με την αγαπημένη του σύζυγο και συνοδοιπόρο της ζωής του.

Ο κ. Μανιουδάκης είχε μιλήσει προηγουμένως για τις δυσκολίες που πέρασε στη θάλασσα, παλεύοντας πολλές φορές με το σκάφος του, τον Κορμοράνο, κάτω από 9 και τοπικά 10 μποφόρ. Μάλιστα μίλησε για την πιο οδυνηρή εμπειρία την οποία όπως είπε, ένιωσε το 2001 παραπλέοντας τις βόρειες ακτές της Μήλου με 7 μποφόρ όταν έσπασε ο ιστός και το σκάφος άρχισε να ξεπέφτει επικίνδυνα προς τις ακτές με μισό πανί και χωρίς μηχανή… «Ενα δραματικό 10λεπτο -μου φάνηκε αιώνας- αρχίζει να μετρά που θα μας επέτρεπε να καβαντζάρουμε τον κάβο, να πάρουμε πρύμα τον καιρό και να αγκυροβολήσουμε στην υπήνεμο ακτή. Ετσι κι έγινε και αφού βουτήξαμε και ξεμπλέξαμε την προπέλα από ξάρτια και σκισμένα πανιά που κουβαλούσαμε από κάτω μας κατά τη δύσκολη αυτή διαδρομή, πήραμε πορεία επιστροφής», θυμήθηκε με νοσταλγία.

Πέραν από τις δύσκολες στιγμές, ο κ. Μανιουδάκης σημείωσε πάντως ότι υπήρχαν και όμορφες όπως μία από αυτές που εξιστόρησε: «Το 1999 δυτικά της Κύθνου, μεσάνυχτα και το δρομόμετρο έχει κολλήσει στο μηδέν. Σκοτάδι και απόλυτη γαλήνη και ησυχία… Αρχίζει να θαμποφέγγει από ανατολικά και σε λίγο ξεπροβάλλει η πανσέληνος που αργά σηκώνεται και το λαμπερό μονοπάτι της απλώνεται στη γαληνεμένη θάλασσα. Ολοι μας έχουμε βουβαθεί… Κανείς μας δεν θέλει να διαταράξει αυτή την ψυχική γαλήνη, την σιγή του νου…».

Ο κ. Μανιουδάκης μίλησε ακόμα για τις εμπειρίες που αποκόμισε από τις πολλές συμμετοχές του στο Ράλλυ Αιγαίου: «Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι η πρώτη συμμετοχή μου στο Ράλλυ Αιγαίου θα γινόταν όχι απλός τρόπος ζωής, αλλά πηγή της ζωής μου. 38 χρόνια συμμετοχής, συμπληρώνοντας συνολικά  27000 μίλια, ήσαν αρκετά για να συμβεί αυτό», είπε, εκφράζοντας στη συνέχεια την αγάπη μου για το Αιγαίο: «Εζησα και αγάπησα το πέλαγος τούτο. Εχω μία διαφορετική αίσθηση όταν το αρμενίζω από αυτή που είχα όταν ταξίδευα με τα πολεμικά πλοία του Ναυτικού μας την Μεσόγειο ή τον Ατλαντικό. Τα λόγια του Καζαντζάκη βρίσκουν απήχηση στην ψυχή μου: “Χαρά στον άνθρωπο που αξιώθηκε πριν πεθάνει, να αρμενίζει το Αιγαίο, να σκίζει το πέλαγο ετούτο, μουρμουρίζοντας το όνομα κάθε νησιού που καβαντζάρει…”» .

Η πιο συγκινητική στιγμή ωστόσο ήταν όταν ολοκλήρωσε την ομιλία του: «Στην φάση αυτή “της… ενηλικίωσής μου”… καβαντζάροντας τα 92 χρόνια ακούω την φωνή του Θεού μου ο οποίος μου έδωσε το χάρισμα να δέχομαι τα πράγματα που δεν μπορώ να αλλάξω… Και αυτό που δεν μπορώ να αλλάξω, είναι να σταματήσω και να γυρίσω τον χρόνο πίσω…».

Ο κ. Μανιουδάκης παρέλαβε τιμητική πλακέτα από τον πρόεδρο του Ναυτικού Ομίλου Χανίων, Γιάννη Χίνο και τον πρόεδρο του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων, Τάσο Νικολάου. Επίσης λόγο εκφώνησαν ένα από τα μέλη του πληρώματος που βρισκόταν τα τελευταία χρόνια στο σκάφος του κ. Μανιουδάκη, ο Νίκος Περβανάς, ενώ τοποθετήθηκε και ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Η άτυπη παράδοση από τον κ. Μανιουδάκη στον Κων/νο Λουκάκη.

Πολύ όμορφη ήταν επίσης η στιγμή όταν ο κ. Μανιουδάκης παρέδωσε τρόπον τινά τα ηνία του σκάφους του στο νέο κυβερνήτη, Κωνσταντίνο Λουκάκη, ο οποίος έδειξε να διακατέχεται από συγκίνηση, αλλά και υπερηφάνεια όταν του δόθηκε το χρίσμα.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την απονομή των διπλωμάτων και τις βραβεύσεις σε πληρώματα και κυβερνήτες των σκαφών που συμμετείχαν στο κοινό πρωτάθλημα ιστιοπλοΐα ανοικτής θάλασσας που διεξήχθη από ΝΟΧ και ΙΟΧ το 2023, αλλά και με τους επαίνους που αποδόθηκαν στους αποφοίτους της σχολής ιστιοπλοΐας που διοργανώθηκε από τον Ναυτικό Ομιλο Χανίων.

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΙΣΤΙΟΠΛΟΊ̕Α
ΚΥΡ24/03/2024

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 54Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΙΣΤΙΟΠΛΟΊ̕ΑΣ

Ο Ναυτικός Ομιλος Χανίων ανακοινώνει την έναρξη της 54ης εκπαιδευτικής σειράς ιστιοπλοΐας ανοιχτής θάλασσας. Τα μαθήματα θ’ αρχίσουν στις 30 …

Περισσοτερα
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
ΠΑΡ26/01/2024

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ Κ.Α.Μ. ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΙΟΠΛΟΊ̕Α

Ο Ναυτικός Ομιλος Χανίων γνωστοποιεί ότι την προσεχή Δευτέρα 29 Ιανουαρίου στις 18:30 διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στην ιστιοπλοΐα, η οποία …

Περισσοτερα
Summer Sport Camp NOX
ANEK

nox.elgrecotours.gr

Φροντιστήρια Πουκαμισάς

Creta Farms

Pizza Fan

Enetikon Restaurant

Ocean Lifeguard

Χορηγοι
ΣΥΝΚΑ