Ν. Κουριδάκης: Περήφανος που είμαι μέλος ενός από τα πιο ιστορικά σωματεία της χώρας

Περήφανος ότι αποτελεί μέλος ενός από τα πιο ιστορικά σωματεία της χώρας όπως χαρακτηρίζει τον Ναυτικό Ομιλο Χανίων, δηλώνει σε συνέντευξή του ο Νίκος Κουριδάκης.

Με θητεία από το 2012 στο ΔΣ του ΝΟΧ, ο κ. Κουριδάκης χαρακτηρίζεται ως ένας από τους ακούραστους εργάτες της διοίκησης του Ναυτικού Ομίλου, έχοντας αφήσει το αποτύπωμα του όλα αυτά τα χρόνια στο πλαίσιο της δραστηριότητας του με το τμήμα κανόε καγιάκ και SUP. Παράλληλα, από το 2016 βρίσκεται και στην ελληνική ομοσπονδία κανόε καγιάκ, έχοντας αναλάβει τις υποχρεώσεις των δημοσίων σχέσεων.

Ο κ. Κουριδάκης μιλά για τη διαχρονικά επιτυχημένη πορεία του τμήματος κανόε καγιάκ και SUP του ΝΟΧ, το οποίο εδώ και πάρα πολλά χρόνια βρίσκεται στην κορυφή, μην παραλείποντας να αναγνωρίσει σε αυτή την προσπάθεια την συνδρομή του προπονητή, Μανώλη Αγγελάκη. 

Κύριε Κουριδάκη, εξαιρετικό τόσο το δικό σας αποτύπωμα όσο και του τμήματος κανόε καγιάκ και SUP του Ναυτικού Ομίλου Χανίων. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας;

Η πρώτη μου επαφή με το άθλημα του κανόε καγιάκ του Ναυτικού Ομίλου Χανίων, ήταν όταν ο γιος μου, μου ανακοίνωσε ότι θ’ ασχοληθεί με αυτό τον Σεπτέμβριο του 2011. Πριν από εκείνη τη στιγμή, δεν γνώριζα καν την ύπαρξη του αθλήματος… Από τότε μέχρι τώρα, έχουν περάσει 13 χρόνια γεμάτα όμορφες στιγμές, γνωρίζοντας καταπληκτικούς ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο. Σε συνεργασία με τους γονείς των αθλητών του τμήματος, δημιουργήσαμε στα πρώτα χρόνια έναν καθόλα νόμιμο σύλλογο γονέων για να υποστηρίξουμε μαζί με τη διοίκηση του ΝΟΧ το τμήμα μας, όπως εξακολουθεί να γίνεται μέχρι και σήμερα. Το ταξίδι μου ξεκίνησε με την τοποθέτησή μου στην θέση του βοηθού εφόρου του τμήματος το 2012 και στη μετέπειτα εκλογή μου στη διοίκηση του Ναυτικού Ομίλου το 2015 και στην θέση του εφόρου του τμήματος. Μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει με συλλογική προσπάθεια με τη διοίκηση του ΝΟΧ ν’ αναπτύξουμε το άθλημα και να του δώσουμε την αναγνώριση που του αξίζει.
Θα ήθελα να σταθώ σε κάποιες χρονιές ορόσημο για το τμήμα μας αλλά και για τον Ναυτικό Ομιλο Χανίων που πραγματικά άφησαν το αποτύπωμα τους.
Αυτές είναι:
ΤΟ 2012: Η ίδρυση του νέου τμήματος ειδικής άθλησης κανόε καγιάκ των Special Olympics, όπου για πρώτη φορά στην Ελλάδα τυπικοί αθλητές και αθλητές των Special Olympics αθλούνται μαζί και συνυπάρχουν στον ίδιο αθλητικό χώρο χωρίς διακρίσεις.
ΤΟ 2016: Ενα σημαντικό γεγονός που σημαδεύει αυτή τη χρονιά είναι η αδελφοποίηση με την Κυπριακή Ομοσπονδία Κανό με τον Ναυτικό Ομιλο Χανίων, με την υπογραφή του σχετικού συμφώνου, στα Χανιά αλλά και στην Κύπρο, «ως επισφράγιση της διαχρονικής συνεργασίας» που μας χαρακτηρίζει τα τελευταία χρόνια. Εκ μέρους της Κυπριακής Ομοσπονδίας υπέγραψαν ο πρόεδρος, Γεώργιος Χατζηπαναγής Μοριάς, ο αντιπρόεδρος, Ματθαίος Κωνσταντίνου και η γενική γραμματέας, Ερατώ Παναγιωτάκη και αντίστοιχα εκ μέρους του Ναυτικού Ομίλου, η Χαρούλα Πράπα Μυλωνάκη, ο Σπύρος Μαραγκουδάκης και η Ευαγγελία Κρασαδάκη Μητσοτάκη. Ως μάρτυρες υπέγραψαν ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, ο δήμαρχος Χανίων, Αναστάσιος Βάμβουκας και ο δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, με τους δύο τελευταίους να απουσιάζουν και να υπογράφουν αντί αυτών οι αντιδήμαρχοι, Νεκτάριος Αλεξανδράκης και Γιώργος Γυπαράκης.
ΤΟ 2016: Φιλοξενία και διοργάνωση του πρώτου πανελλήνιου αγώνα Special Olympics στη λίμνη του Κουρνά.
ΤΟ 2019: Ομόφωνη ανακήρυξη του Ναυτικού Ομίλου Χανίων ως επίτιμο μέλος των Special Olympics Hellas από τη διοίκηση των Special Olympics και δια μέσω του προέδρου τους στην τελετή βράβευσης που πραγματοποιήθηκε στους καθιερωμένους αγώνες που προαναφέρθηκαν στη λίμνη του Κουρνά.
ΤΟ 2023: Φιλοξενία και διοργάνωση του πανευρωπαϊκού συνεδρίου των ομοσπονδιών κανόε καγιάκ με την συμμετοχή 40 ομοσπονδιών καθώς και τη συμμετοχή του προέδρου της παγκόσμιας ομοσπονδίας κανόε καγιάκ, για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, πάντοτε με τη βοήθεια και τη συνεχή στήριξη του Ναυτικού Ομίλου Χανίων από την Ελληνική Ομοσπονδία Κανόε Καγιάκ, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, της αντιπεριφέρειας Χανίων, του Δήμου Χανίων, της ΑΝΕΚ LINES και αρκετών άλλων χορηγών.

Γιατί κατά την άποψή σας το κανόε καγιάκ και ακολούθως και το SUP διατηρούνται τόσα χρόνια στην κορυφή; Ποιο είναι το μυστικό;

Δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιο μυστικό γι’ αυτήν την επιτυχία, αλλά θα προσπαθήσω να αναφέρω μερικούς συντελεστές. Μέσα από τη συλλογική δουλειά όλων των εμπλεκομένων της οικογένειας του τμήματος, της καλής επικοινωνίας μεταξύ της διοίκησης και των προπονητών, τη σκληρή και διαρκή προπόνηση και την εμπιστοσύνη που έχουν δείξει οι αθλητές στο πρόσωπο μας, φτάσαμε εδώ που είμαστε. Μέσα στα τελευταία 10 χρόνια, έχουμε καταφέρει να συμπεριληφθούμε στους κορυφαίους συλλόγους κανόε καγιάκ στην Ελλάδα, όπως επιβεβαιώνεται από την αξιολόγηση της ελληνικής ομοσπονδίας κανόε καγιάκ και της ΓΓΑ. Σημαντικό ρολό σε όλη αυτή τη διαχρονική επιτυχία έχουν ο σύλλογος γονέων ο οποίος είναι υποστηρικτικός και δίπλα μας και οι μεγάλοι και διαχρονικοί χορηγοί του τμήματος όπως είναι η ΑΝΕΚ, η αντιπεριφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Χανίων, ο Δήμος Αποκορώνου, τα Νερά Σαμαριά και πάρα πολλοί άλλοι επώνυμοι και ανώνυμοι. Γιατί, όπως είναι γνωστό -ή και όχι- το κανόε καγιάκ είναι ένα άθλημα στο οποίο όλες μας οι αγωνιστικές δραστηριότητες γίνονται κυρίως εκτός Κρήτης και έχει μεγάλες απαιτήσεις σε εξοπλισμό, όπως σκάφη και κουπιά, τα οποία χρειάζονται διαρκή συντήρηση και κατά καιρούς ανανέωση.

Ποια είναι η άποψή σας για τον προπονητή Μανώλη Αγγελάκη και πόσο θεωρείτε ότι έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη του τμήματος όλα αυτά τα χρόνια με το έργο και τη δραστηριότητα του στον ΝΟΧ;

Καταρχάς δεν θα έλεγα ότι ο Μανώλης έχει μόνο συμβάλει στην ανάπτυξη του τμήματος. Ο Μανώλης βρίσκεται στη θέση του προπονητή αδιάκοπα και χωρίς να έχει εγκαταλείψει ούτε στιγμή, από την ίδρυση του τμήματος πριν από 26 χρόνια. Συνεπώς κατά την άποψη μου, ο Μανώλης είναι η ψυχή, η καρδιά του τμήματος. Είναι ένας ακούραστος εργάτης, προπονητής παλιάς κοπής όπου διαχρονικά έχω δει να βγάζει μέσα από τα νέα παιδιά που έρχονται τον πρωταθλητή που κρύβουν μέσα τους. Εχει καταφέρει λοιπόν μέσα από σκληρή δουλειά να κερδίσει όλες αυτές τις διακρίσεις του τμήματος, που σίγουρα τον κάνουν, μαζί με εμάς, υπερήφανους.

Είσαστε από τα πλέον ενεργά στελέχη της διοίκησης του ΝΟ Χανίων. Τι έχετε να σχολιάσετε για το έργο που έχετε χαράξει μέχρι σήμερα και τι στοχεύετε εν όψει της επόμενης ημέρας;

Είμαι υπερήφανος που είμαι μέλος ενός ιστορικού αθλητικού σωματείου της χώρας όπως είναι ο ΝΟ Χανίων και χαίρομαι που είμαι μέλος ενός ΔΣ εθελοντών στο οποίο λειτουργούμε όλοι μαζί σαν παρέα και με απαράμιλλο επαγγελματισμό. Ως καθημερινό στόχο μου θέτω την εξασφάλιση και διατήρηση της νοοτροπίας και του θετικού κλίματος που δημιουργήσαμε όλα αυτά τα χρόνια στον ΝΟΧ. Μακάρι να μπορέσουμε να εμπνεύσουμε αθλητές, προπονητές και καθημερινούς ανθρώπους να συμμετέχουν μαζί μας σε αυτό το ταξίδι.

Παράλληλα, βρίσκεστε και στο ΔΣ της ελληνικής ομοσπονδίας κανόε καγιάκ. Πώς είναι για εσάς αυτή η εμπειρία και ποιοι είναι οι στόχοι γενικότερα για την ομοσπονδία από ‘δω και στο εξής;

Το 2016 ο ΝΟΧ μου πρότεινε να συμμετάσχω στην εκλογική διαδικασία ως υποψήφιος στη διοίκηση της ομοσπονδίας όπου και τελικώς εκλέχτηκα. Από τότε μέχρι και σήμερα παραμένω έφορος δημοσίων σχέσεων. Είναι ένα άλλο “μετερίζι” η θέση στην ομοσπονδία, καθώς σου δίνει τη δυνατότητα να δεις το άθλημα από τελείως άλλη οπτική γωνία. Ερχεσαι σ’ επαφή με όλη τη γραφειοκρατική διαδικασία που πρέπει να τηρείται και τα προβλήματα σε άλλους Ομίλους όπου πολλές φορές είναι κοινά. Το σημαντικότερο όμως είναι η δυνατότητα λήψης αποφάσεων σε κεντρικό επίπεδο οι οποίες μπορούν να αλλάξουν πραγματικά προς το καλύτερο το άθλημα. Η ομοσπονδία μας έχει ρίξει μεγάλο μέρος της προσπάθειας της στην ανάπτυξη του αθλήματος, καθώς και στην άντληση περισσότερων πόρων από την ΓΓΑ και λοιπών χορηγών. Τέλος, γίνεται προσπάθεια για την διοργάνωση διεθνών αγώνων στην χώρα μας και ιδιαίτερα στην Κρήτη, αφού σύμφωνα με στελέχη της παγκόσμιας ομοσπονδίας έχουμε τις καλύτερες και ιδανικότερες συνθήκες γι’ αυτούς τους αγώνες και ιδιαίτερα για αγώνες SUP. Οπότε, ίσως και να έχουμε κοινούς στόχους με την ομοσπονδία.

Σιγά-σιγά έρχεται και η ανακατασκευή του κολυμβητηρίου. Τι σημαίνει αυτό για τον Ναυτικό Ομιλο;

Η ανακατασκευή του κολυμβητήριου είναι ένα έργο που ενδιαφέρει όχι μόνο τον Ναυτικό Ομιλο, αλλά ολόκληρη την πόλη, γι’ αυτό τον λόγο όλες οι διοικήσεις του ΝΟΧ διαχρονικά το ζητούσαν με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία. Αρα πιστεύω ότι όλοι μας είμαστε αρκετά υπερήφανοι που αυτή η διαχρονική απαίτηση αλλά και ανάγκη θα πραγματοποιηθεί. Γιατί, όλοι μας ξέρουμε ότι πέρα από τους πρωταθλητές μας οι οποίοι προπονούνται καθημερινά εκεί, η συγκεκριμένη υποδομή εξυπηρετεί εκατοντάδες καθημερινούς ανθρώπους. Θεωρούμε λοιπόν καλοδεχούμενη κάθε κίνηση η οποία ενισχύει τον αθλητισμό στην πόλη μας και δημιουργεί καλύτερες και πιο επαγγελματικές συνθήκες για τους αθλητές της πόλης μας.

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΝΟΕ ΚΑΓΙΑΚ
ΤΕΤ08/05/2024

ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ Ο ΜΟΣΤΙΤΣΟΓΛΟΥ

Την ευκαιρία να διεκδικήσει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν το καλοκαίρι στο Παρίσι έχει ο Ομηρος Μοστιτσόγλου. …

Περισσοτερα
ΚΑΝΟΕ ΚΑΓΙΑΚ
ΤΕΤ24/04/2024

ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΟΣΤΙΤΣΟΓΛΟΥ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ ΚΑΙ ΚΙΣΣΑΜΙΤΑΚΗ

Εξαιρετικές εμφανίσεις πραγματοποίησαν οι αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Χανίων ΑΝΕΚ LINES στο πλαίσιο της β’ φάσης των προκρίσεων για την …

Περισσοτερα
Summer Sport Camp NOX
ANEK

nox.elgrecotours.gr

Φροντιστήρια Πουκαμισάς

Creta Farms

Pizza Fan

Enetikon Restaurant

Ocean Lifeguard

Χορηγοι
ΣΥΝΚΑ