Κώδωνας κινδύνου από την Ε.ΝΑ.ΜΟ.Ν.Ο.Χ.!

Η ελλιπής ενημέρωση λουομένων, χρηστών σκαφών και jet ski, μαζί με την έλλειψη συστηματικής επίβλεψης των ακτών, οδηγούν δυστυχώς όλο και περισσότερους στο θάνατο στα γαλάζια νερά των ελληνικών θαλασσών…

 

 

Την άλλη όψη της ελληνικής θάλασσας, αυτής που τιμωρεί τους απρόσεκτους και εκθέτει τον ανοργάνωτο -σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο- κρατικό μηχανισμό, αποκαλύπτουν τα στοιχεία για τις απώλειες ζωής από διάφορες αιτίες που δημοσίευσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Ακτοφυλακή και το Λιμενικό.

 

Περισσότεροι από 6.800 άνθρωποι έχουν πνιγεί στις ελληνικές θάλασσες από το 1987 μέχρι σήμερα! Αν και η χώρα μας διαθέτει χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής, τρία στα τέσσερα θύματα πνιγμού είναι Έλληνες! Πρώτοι στην Ευρώπη και δεύτεροι παγκοσμίως στον κόσμο στα στατιστικά ενώ ο τουρισμός και η ελληνική θάλασσα θεωρούνται βιομηχανία τουρισμού.

 

Στα μέσα της καλοκαιρινής περιόδου, σε πολλές παραλίες δεν έχουν τοποθετηθεί ναυαγοσώστες, με αποτέλεσμα να έχουν καταμετρηθεί πολλά κρούσματα τραυματισμών αλλά και πνιγμών. Φέτος, από τις αρχές Μαΐου μέχρι το τέλος Ιουλίου, 152 ζωές χάθηκαν στη θάλασσα…

 

Θετικό είναι τουλάχιστον το γεγονός ότι μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των τραυματισμών και θανάτων που σχετίζονται με τη χρήση jet ski, ταχυπλόων και άλλων θαλασσίων μέσων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2008 ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και 23 τραυματίστηκαν ενώ το 2010 οι τραυματισμοί ήταν 12, με το δυστυχές της υπόθεσης να είναι πάλι ότι χάθηκε μία ανθρώπινη ζωή. Τουλάχιστον φέτος και μέχρι το τέλος Ιουλίου, καταγράφηκαν επτά τραυματισμοί.

 

Συνολικά από το 1987 έως το 2007 πνίγηκαν 5727 άτομα, από τα οποία το 75% ήταν Έλληνες, ενώ μέσα σε μία 25ετία οι πνιγμοί ξεπέρασαν τα 6800 άτομα. Οι περισσότεροι πνιγμοί αφορούν παιδιά (κυρίως αγόρια) ηλικίας 1-5 ετών και άτομα άνω των 65. Μάλιστα, αντί να μειώνονται, χρόνο με τον χρόνο, οι πνιγμοί παρουσιάζουν ανοδική τάση. Από 284 το 2008 έφτασαν τους 322 το 2009, τους 374 το 2010 ενώ φέτος έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους 152 άτομα.

 

Όσον αφορά το φύλο, ο αριθμός των ανδρών είναι υπερδιπλάσιος σε σύγκριση με αυτόν των γυναικών, καθώς το παραπάνω διάστημα 710 άνδρες πνίγηκαν σε αντίθεση με μόλις 267 γυναίκες. Επίσης, η συντριπτική πλειονότητα των θανόντων ήταν Έλληνες ενώ οι αλλοδαποί ήταν 111.

 

Την Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011 η Ε.ΝΑ.ΜΟ.Ν.Ο.Χ. (Εθελοντική Ναυαγοσωστική Μονάδα Ναυτικού Ομίλου Χανίων) στα πλαίσια της ενημέρωσης βρέθηκε το πρωί στην παιδική κατασκήνωση του Δήμου Χανίων και το μεσημέρι στον Κλαδισό στο πρόγραμμα της δημιουργικής απασχόληση του Δήμου Χανίων. Διακόσια παιδιά ηλικίας από 6-12 χρόνων παρακολούθησαν τα ενημερωτικά σεμινάρια με θέμα «πρόληψη ατυχημάτων σε θάλασσα και πισίνα» και μοιράστηκαν ενημερωτικά φυλλάδια. Το τραγικό είναι ότι η Μονάδα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη ναυαγοσωστών από τις παραλίες, τη στιγμή που όπως αναφέρεται παραπάνω, τα στατιστικά είναι τουλάχιστον απογοητευτικά…

 

Μέτρα πρόληψης των πνιγμών

 

Σας παρουσιάζουμε μερικά από τα μέτρα που μπορείτε να πάρετε για να προφυλάξετε το παιδί σας από πνιγμό. Τυπώστε τη λίστα αυτή και δώστε την στους γνωστούς σας με παιδιά.

 

· Ποτέ μην αφήνετε το παιδί σας χωρίς επίβλεψη μέσα ή κοντά σε νερό!
· Μην χρησιμοποιείτε συσκευές επίπλευσης (μπρατσάκια, φουσκωτές. κουλούρες κλπ.) ως υποκατάστατα της επίβλεψης.
· Φροντίστε να μάθει το παιδί σας κολύμβηση όσο το δυνατόν νωρίτερα (συνήθως μετά τα 4 έτη), από εξειδικευμένους εκπαιδευτές. Είναι προτιμότερο να συμμετέχετε μαζί του στα μαθήματα κολύμβησης.
· Μην θεωρήσετε ποτέ ότι το παιδί σας είναι “απρόσβλητο” από πνιγμό κι ας ξέρει καλή κολύμβηση. Τα μικρά παιδιά (ειδικά τα κάτω των 6 ετών) πρέπει να παρακολουθούνται στενά από ενήλικα όσο κολυμπάνε!
· Διδάξετε το παιδί σας ότι δεν πρέπει να κολυμπά ποτέ μόνο του!
· Μάθετε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη.

 

Στο σπίτι

· Αν το παιδί σας είναι μικρό, να είστε συνεχώς μαζί του όταν κάνει μπάνιο.
· Αδειάστε τη μπανιέρα μόλις τελειώσετε το μπάνιο.
· Μην αφήνετε ποτέ το μεγαλύτερο παιδί να επιβλέπει το μικρότερο.
· Να έχετε την πόρτα του μπάνιου κλειδωμένη, ώστε να μην μπορεί να μπει το παιδί χωρίς να το αντιληφθείτε.

 

Στην πισίνα

· Αν έχετε πισίνα στο σπίτι σας, φροντίστε να την ΠΕΡΙΦΡΑΞΕΤΕ ΠΛΗΡΩΣ. Τοποθετήστε πόρτα που κλείνει και ασφαλίζει αυτόματα. Όλες οι πόρτες και τα παράθυρα που οδηγούν στην πισίνα πρέπει να είναι ασφαλή και να εμποδίζουν την πρόσβαση των μικρών παιδιών στην πισίνα. Μάλιστα, καλό είναι οι πόρτες να έχουν και ανιχνευτή κίνησης με συναγερμό που να ειδοποιεί όταν κάποιος μπαίνει στο χώρο της πισίνας. Βέβαια τα προστατευτικά κάγκελα και οι “αποτελεσματικές” πόρτες είναι μέτρα πρόληψης, αλλά δεν μπορούν επ’ ουδενί να υποκαταστήσουν την επίβλεψη! Προσέχετε να μην υπάρχουν τραπέζια και καρέκλες κοντά στην περίφραξη της πισίνας, γιατί μπορεί το παιδί να σκαρφαλώσει και να μπει στην πισίνα.
· Βγάλτε τα παιχνίδια από το χώρο της πισίνας, γιατί ένα παιδί που παίζει με τα παιχνίδια μπορεί να πέσει μέσα στο νερό.
· Να έχετε τηλέφωνο δίπλα στην πισίνα. Έτσι δεν θα χρειαστεί να αφήσετε μόνο του το παιδί αν κάποιος σας καλέσει. Να έχετε δίπλα στο τηλέφωνο τα νούμερα ανάγκης.
· Φροντίστε να υπάρχει δίπλα στην πισίνα ο εξοπλισμός διάσωσης (σχοινί, κουλούρα κλπ.).

 

Στη θάλασσα

· Να παίζετε μαζί με το παιδί στα ρηχά, μέχρι να εξοικειωθεί με το νερό.
· Μην το αναγκάζετε να μπει στο νερό εάν ίσως φοβάται.
· Να του επισημαίνετε συνεχώς τους πιθανούς κινδύνους.
· Χρησιμοποιήστε σωσίβιο ή άλλη συσκευή επίπλευσης αν το παιδί δεν ξέρει καλό κολύμπι.
· Κανένα σωστικό μέσο δεν υποκαθιστά τη συνεχή επίβλεψη από τους γονείς.

 

Στη βάρκα

· Φορέστε στο παιδί σωσίβιο όταν είναι επιβάτης ή όταν ασχολείται με θαλάσσιο σπορ.
· Να έχετε τόσα σωσίβια στη βάρκα όσοι και οι επιβάτες. Επίσης βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν στη βάρκα όλα τα απαιτούμενα σωστικά μέσα και πυροσβεστήρας.
· Να οδηγείτε νηφάλιος, σεβόμενος τους κανόνες θαλάσσιας κυκλοφορίας και τα όρια ταχύτητας, να ξέρετε τον προορισμό σας και να έχετε τα απαραίτητα όργανα ναυσιπλοΐας.
· Μάθετε το δελτίο καιρού πριν ξεκινήσετε.
· Αν γίνει ατύχημα και ανατροπή της βάρκας, να μείνετε κρατημένοι πάνω της.

 

Στα σπορ

· Απαραίτητο το σωσίβιο. Το σωσίβιο στη θάλασσα είναι ό,τι και η ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο! Βεβαιωθείτε ότι το παιδί φορά το σωστό μέγεθος. Δείξτε στα παιδιά πώς χρησιμοποιείται.
· Βεβαιωθείτε ότι οι καιρικές συνθήκες είναι κατάλληλες για τη διεξαγωγή του σπορ.
· Στο θαλάσσιο σκι πρέπει ο οδηγός της βάρκας να είναι έμπειρος, να κρατά τις αποστάσεις ασφαλείας από την στεριά και τα άλλα σκάφη. Επίσης είναι απαραίτητο μέσα στο ταχύπλοο να υπάρχουν δύο άτομα (ο ένας οδηγεί και ο άλλος προσέχει τον σκιέρ).
· Φορέστε το κράνος και τον υπόλοιπο προστατευτικό εξοπλισμό σε όποιο σπορ απαιτείται (π.χ. ράφτινγκ).

 

Οδηγίες για τους κολυμβητές

· Να κολυμπάτε πάντα με παρέα. Ποτέ μόνοι!
· Περιμένετε να περάσουν 4 ώρες από το φαγητό για να κολυμπήσετε.
· Τα οινοπνευματώδη ποτά και η κολύμβηση είναι επικίνδυνος συνδυασμός.
· Μην κολυμπάτε όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές (ειδικά όταν βρέχει) και σε θάλασσα με μεγάλα κύματα ή ισχυρά ρεύματα.
· Μην κάνετε βουτιές σε άγνωστα ή θολά νερά ή σε περιοχές με βράχια και πέτρες.
· Στις οργανωμένες παραλίες, μην περνάτε τις σημαδούρες που ορίζουν τη ζώνη κολύμβησης.
· Στις μη οργανωμένες παραλίες, μην κολυμπάτε στα ανοιχτά, εκεί όπου περνάνε βάρκες ή ταχύπλοα.
· Αν κάνετε υποβρύχιο ψάρεμα ή καταδύσεις, να χρησιμοποιείτε πάντα τον εξοπλισμό ασφαλείας (σημαδούρα με σημαιάκι) και να είστε οπωσδήποτε μαζί με έμπειρο ενήλικα. (3 ATOMA)
· Μη σπρώχνετε και μη βυθίζετε τους άλλους στο νερό.
· Βγείτε από το νερό αν δεν νοιώθετε καλά, αν φοβάστε ή κρυώνετε.
· Καλέστε για βοήθεια αν νιώσετε κίνδυνο.
· Αν κάποιος κινδυνεύει στο νερό βρείτε ένα αντικείμενο που επιπλέει και ρίχτε το κοντά του για να πιαστεί. Παράλληλα φωνάξτε για βοήθεια. Προσοχή μην πλησιάσετε το θύμα γιατί μπορεί να κινδυνέψετε και εσείς αν πιαστεί πάνω σας!
· Έχετε μαζί σας, στην παραλία, στο αυτοκίνητο, στη βάρκα, το κουτί των πρώτων βοηθειών.
· Μάθετε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη (KAA) και να θυμάστε το τηλέφωνο των πρώτων βοηθειών (166). 112 Αριθμός εκτάκτου ανάγκης ΠΙΑΝΕΙ ΠΑΝΤΟΥ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗ
ΠΑΡ11/10/2024

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΑΜΟΝΟΧ

Η Εθελοντική Ναυαγοσωστική Μονάδα του Ναυτικού Ομίλου Χανίων (ΕΝΑΜΟΝΟΧ) προσκαλεί τα μέλη της, παλαιότερα και νέα, σε γενική συνάντηση που …

Περισσοτερα
ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗ
ΣΑΒ21/09/2024

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Α’ ΒΟΗΘΕΙΩΝ & CPR ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΜΟΝΟΧ ΣΤΙΣ ΒΡΥΣΕΣ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στον Πολιτιστικό Σύλλογο Βρυσών, επιμορφωτικό σεμινάριο πρώτων βοηθειών και καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (CPR), υπό την επιμέλεια της …

Περισσοτερα
Summer Sport Camp NOX
ANEK nox.elgrecotours.gr Enetikon Restaurant Ocean Lifeguard
Χορηγοι
ΣΥΝΚΑ ETANAP Samaria Aegean