Η κοινωνική και αγωνιστική δράση του Τ.Ε.Α. για το 2022

Το Τμήμα Ειδικής Αθλησης (Τ.Ε.Α.) του Ναυτικού Ομίλου Χανίων ξεκίνησε την λειτουργία του το 1992, παρέχοντας τη δυνατότητα σε παιδιά και νέους με νοητική στέρηση και μαθησιακές δυσκολίες να αθλούνται και παράλληλα να κοινωνικοποιούνται μέσα από τις συνολικές δραστηριότητες του. Είναι αποδεδειγμένο ότι ο αθλητισμός αποτελεί το μέσο που δίνει την ευεργετική διέξοδο σε αθλητές και αθλήτριες να ασκούνται και παράλληλα να κοινωνικοποιούνται…

Στην κολύμβηση και στο κανόε καγιάκ (το τμήμα λειτουργεί από το 2011) επιδιώκουμε οι ασκούμενοι, μέσα από προσαρμοσμένες δραστηριότητες να εξοικειωθούν με τον χώρο της άθλησης και το υγρό στοιχείο, ν’ αναπτύξουν δεξιότητες, να γνωρίσουν το σώμα τους, κατανοώντας τις δυνατότητές του και να το χρησιμοποιούν στην ολότητα του. Επίσης, ν’ αναπτύξουν σωματική έκφραση και δημιουργικότητα, να κατανοούν προφορικές εντολές, ν’ αναπτύξουν λεξιλόγιο σε σχέση με την κίνηση, να βελτιώσουν την σωματική τους υγιεινή, να ψυχαγωγηθούν… Βασικό είναι να συνεργάζονται με άλλα παιδιά και ενηλίκους, επιτυγχάνοντας την ανάπτυξη της κοινωνικότητας τους, βελτιώνοντας παράλληλα και την φυσική τους κατάσταση, τον συντονισμό των κινήσεων τους. Ετσι ενισχύεται και βελτιώνεται η καρδιολογική τους κατάσταση.

 

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ 2022 ΣΤΗΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Στο αγωνιστικό μέρος, οι αθλητές και αθλήτριες της κολύμβησης συμμετείχαν το 2022 στους πανελλήνιους αγώνες Special Olympics “Λουτράκι 2022”, που διεξήχθησαν στο Λουτράκι Κορίνθου πραγματοποιώντας εξαιρετική παρουσία.

Ειδικότερα, σε αυτούς συμμετείχαν οι Γαροφαλάκης Κωνσταντίνος, Χουδαλάκης Δημήτριος, Δασκαλάκης Κωνσταντίνος, Δρακάκη Εμμανουέλα, Κλωνιζάκης Ιωάννης, Μπινάκης Ευάγγελος, Μυλωνάκης Γεώργιος, Παντελάκης Ευάγγελος, Παπαδοπούλου Ιρις, Ραϊσάκης Βασίλειος, Φαραντάκη Ευαγγελία, Βικτώρια Κοκολάκη, Ριζκάζλας Δημήτρης, οι οποίοι και κατέκτησαν 23 μετάλλια (7 χρυσά, 9 ασημένια και 7 χάλκινα).

Την ευθύνη της αποστολής είχε ο εθελοντής προπονητής των Special Olympics Hellas, Κώστας Νικωλαντωνάκης, συνοδευόμενος από την κα Νεκταρία Γεωργιακάκη και τον κ. Μίλαντ Ριζκαλά.

Ακόμα δύο αθλήτριες από το Τ.Ε.Α., οι Ιρις Παπαδοπούλου και Βικτώρια Κοκολάκη, συμμετείχαν στην ετήσια εκδήλωση της καλλιτεχνικής κολύμβησης, παρουσιάζοντας ένα πολύ όμορφο χορευτικό πρόγραμμα μέσα στο νερό με τις αθλήτριες της καλλιτεχνικής κολύμβησης, Εβίτα Δημητρακοπούλου και Γιώτα Βλαχαντώνη.

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ 2022 ΣΤΟ ΚΑΓΙΑΚ

Στο άθλημα του κανόε καγιάκ οι αθλητές και αθλήτριες του ΝΟ Χανίων συμμετείχαν σε δυο αθλητικές δραστηριότητες στις οποίες πραγματοποίησαν εξαιρετική παρουσία. Η πρώτη ήταν στους πανελλήνιους αγώνες Special Olympics Καγιάκ που πραγματοποιήθηκαν στην λίμνη Κουρνά και στους οποίους πήραν μέρος οι Ιωάννης Κλωνιζάκης, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Δημήτριος Χουδαλάκης, Νεκτάριος Παπαδοκοκολάκης, Ευάγγελος Παντελάκης, Βασίλειος Ραϊσάκης, Κυριάκος Πετρόχειλος, Δημήτριος Ριτζκάλας, Μαρία Κουτσογιαννάκη και Νατάσα Σκαραντωνάκη καθώς και οι Unified Partner Μανούσος Ξυρουχάκης, Νικόλαος Διακάκης, Νικόλαος Κονταξάκης, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Αικατερίνη Κισσαμιτάκη και Ευτυχία Αλεξανδράκη, όπου κατακτήσαν 10 μετάλλια (3 χρυσά, 3 ασημένια, 4 χάλκινα).

Την ευθύνη της αποστολής είχε ο εθελοντής προπονητής των Special Olympics Hellas, Μανόλης Αγγελάκης συνοδευόμενος από την κα Ελένη Κλωνιζάκη και τον κ. Σπύρο Κλωνιζάκη.

Οι αγώνες στην λίμνη Κουρνά έχουν διπλό χαρακτήρα, αφενός διεξάγεται το άθλημα του κανόε καγιάκ σπριντ και αφετέρου πραγματοποιούνται οι πανελλήνιοι αγώνες καγιάκ Special Olympics όπου τα τυπικά παιδιά μαζί με αυτά με νοητική αναπηρία αθλούνται και συνυπάρχουν, αναδεικνύοντας το μεγαλείο του αθλητισμού. Ο συνδυασμός των αγώνων του τυπικού πληθυσμού και των ατόμων με νοητική αναπηρία είτε μεμονωμένα είτε μαζί στην ίδια βάρκα αποδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι ο αθλητισμός αποτελεί ένα εξαιρετικό μέσο ένταξης και προσαρμογής, ξεπερνώντας κάθε πολιτιστικό και κοινωνικό εμπόδιο, διαμορφώνοντας έτσι νέες αντιλήψεις και στάσεις στην κοινωνία, βοηθώντας να περιοριστούν οι διακρίσεις κατά των ατόμων αυτών.

Τέλος, στους αγώνες καγιάκ Νοτίου Τομέα που πραγματοποιήθηκαν στο Παλαιό Φάληρο στον Πειραιά συμμετείχαν οι Ιωάννης Κλωνιζάκης, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Δημήτριος Χουδαλάκης, Νεκτάριος Παπαδοκοκολάκης, Ευάγγελος Παντελάκης και Βασίλειος Ραϊσάκης, κατακτώντας 8 μετάλλια (4 χρυσά, 2 ασημένια, 2 χάλκινα). Την ευθύνη της αποστολής την είχε ο εθελοντής προπονητής των Special Olympics Hellas, Μανόλης Αγγελάκης συνοδευόμενος από την κα Ελένη Κλωνιζάκη.

Να σημειωθεί ότι στο Τ.Ε.Α. συμμετέχουν στην προπόνηση των αθλητών/τριών η Μπιλιάνα Γκεοργκίεβα στην κολύμβηση και ο Αναστάσης Αναγνωστόπουλος στο καγιάκ.

Πολλές φορές κατά τη διεξαγωγή των αγώνων τα παιδιά χρειάζεται να ταξιδεύουν, αποκτώντας έτσι νέες εμπειρίες, ανεξαρτητοποιούνται, βελτιώνεται η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση τους, ενώ δίνεται παράλληλα η δυνατότητα στα μέλη των οικογενειών τους ν’ ανακαλύψουν τις ικανότητες των παιδιών τους, γεγονός που οδηγεί σε περηφάνεια και κατανόηση και συγχρόνως σε αναγνώριση της προσπάθειας και των ικανοτήτων τους από το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Η συμμετοχή των αθλητών/τριων του Τμήματος Ειδικής Αθλησης σε δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, αλλά και στο εγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας “Παίζουμε Μαζί. Μαθαίνουμε Μαζί” των Special Olympics Hellas και του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”, προωθεί τις αξίες της ένταξης, της συνάθλησης, της συμπερίληψης της κοινωνικοποίησης και της φιλίας μαθητών και αθλητών με και χωρίς Νοητική Αναπηρία, δίνοντας τη δυνατότητα στους αθλητές/τριες ν’ αναλάβουν τον ρόλο του εκπαιδευτή – καθοδηγητή ενισχύοντας έτσι την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση τους και μειώνοντας παράλληλα το κοινωνικό χάσμα μεταξύ των μαθητών και αθλητών με και χωρίς νοητική αναπηρία.

Ο Ναυτικός Ομιλος θέλει να ευχαριστήσει τα Special Olympics Hellas, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τον Δήμο Αποκορώνου, τον Δήμο Χανίων, την ANEK LINES και τον κ. Γεώργιο Παπαδάκη, ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου “PILOT BEACH RESORΤ” που είναι πάντα δίπλα μας, στηρίζοντας έμπρακτα το Τμήμα Ειδικής Αθλησης.

Στόχος των δράσεων το 2023 για τον Ναυτικό Ομιλο Χανίων είναι να ενημερώσει όλους τους εμπλεκομένους σχετικά με τη νοητική αναπηρία, να ευαισθητοποιήσει, να σπάσει στερεότυπα, να δημιουργήσει το αίσθημα της αποδοχής και της συνεισφοράς, να προωθήσει τη συνεργασία ατόμων με και χωρίς νοητική αναπηρία εντός και εκτός γηπέδων και τελικά να προάγει την ένταξη των ατόμων με νοητική αναπηρία σε έναν κόσμο χωρίς προκαταλήψεις απαλλαγμένο από φαινόμενα εκφοβισμού και αποκλεισμού.

.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

SPECIAL OLYMPICS
ΠΕΜ07/12/2023

ΣΕ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΟΙ Κ.Κ. ΝΙΚΟΛΑΝΤΩΝΑΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ

Σε βιωματικές δράσεις κλήθηκαν και έλαβαν μέρος οι προπονητές του τμήματος Special Olympics του ΝΟ Χανίων, Κώστας Νικολαντωνάκης και Μανώλης …

Περισσοτερα
SPECIAL OLYMPICS
ΤΕΤ06/12/2023

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΑΓΓΕΛΑΚΗ: ΟΡΙΣΤΗΚΕ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ SOEE

Μια νέα τιμητική διάκριση έρχεται για τον προπονητή κανόε καγιάκ, Μανώλη Αγγελάκη. Ο προπονητής του ΝΟ Χανίων με απόφαση της …

Περισσοτερα
ANEK

nox.elgrecotours.gr

Φροντιστήρια Πουκαμισάς

Creta Farms

Pizza Fan

Enetikon Restaurant

Ocean Lifeguard

Χορηγοι
ΣΥΝΚΑ