Ενημέρωση και δράσεις από τους εθελοντές ναυαγοσώστες του Ν.Ο.Χ.

Στο πλαίσιο των ενημερωτικών δράσεων της Εθελοντικής Ναυαγοσωστικής Μονάδας του Ναυτικού Ομίλου Χανίων (Ε.ΝΑ.ΜΟ.Ν.Ο.Χ.) ο υπαρχηγός, Κώστας Νικολαντωνάκης βρέθηκε στα “Εκπαιδευτήρια Μαυροματάκη – Μητέρα”.
Τα παιδιά παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το μάθημα, καθώς είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους κινδύνους που κρύβουν η θάλασσα και η πισίνα και η προσοχή που απαιτείται για να είναι το μπάνιο ασφαλές.

Να σημειωθεί ότι μέλη της Ε.ΝΑ.ΜΟ.Ν.Ο.Χ. έχουν παράσχει αυτό το καλοκαίρι ενημέρωση σε 120 περίπου παιδιά (ηλικίας 6-12χρ.) που συγκροτούν το πρόγραμμα Ολοήμερης Δημιουργικής και Αθλητικής δραστηριότητας του Ν.Ο. Χανίων και το Κέντρο Παιδικής Δημιουργίας του ΟΔΙΚΟΙΠ του Δήμου Χανίων.

2

Όπως δηλώνει ο Κώστας Νικολαντωνάκης: «Σε μια χώρα κατ’ εξοχήν θαλασσινή, όπως η Ελλάδα, είναι θλιβερό και συνάμα ντροπιαστικό να χάνονται τόσες ανθρώπινες ζωές από πνιγμό. Τα ενημερωτικά δελτία βρίθουν κάθε καλοκαίρι από ειδήσεις που αφορούν “ανάσυρση πτώματος από τη θάλασσα”. Η δεύτερη αιτία θανάτου από ατυχήματα είναι οι πνιγμοί, μετά τα τροχαία, λένε επίσημα στοιχεία. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας, οι θάνατοι λουόμενων στη θάλασσα από πνιγμό το 2012, ανήλθαν σε 396 και από άλλα αίτια σε 90. Για το λόγο αυτό η Εθελοντική Ναυαγοσωστική Μονάδα του Ναυτικού Ομίλου Χανίων, η οποία ανήκει και στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων πραγματοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης σε παιδιά, που σκοπό έχει την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, καθώς και τη μείωση και την πρόληψη των ατυχημάτων και πνιγμών σε θάλασσα και πισίνα. Να σημειώσουμε ότι τα δύο φουσκωτά σκάφη και το τζετ σκι της Ε.ΝΑ.ΜΟ.Ν.Ο.Χ. είναι παροπλισμένα από το Μάρτιο του 2011 και για το θέμα αυτό είναι ενημερωμένοι όλοι οι αρμόδιοι φορείς… Παρόλα αυτά, οι εθελοντές ναυαγοσώστες συνεχίζουν με όσες δυνάμεις τους έχουν απομείνει το έργο τους».

“Πρωταθλήτρια” στους πνιγμούς η Ελλάδα…

Δυστυχώς τα στατιστικά στην Ελλάδα είναι τραγικά, καθώς ως χώρα κατέχουμε την πρωτιά πανευρωπαϊκά σε θανάτους από πνιγμό. Την ίδια στιγμή που η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας εκτιμά ότι περίπου 450.000 θάνατοι οφείλονται σε πνιγμό ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, κατά μέσο όρο κάθε χρόνο, 35 παιδιά και έφηβοι και 270 ενήλικες πεθαίνουν από πνιγμό στη χώρα μας. Το 80% των ατυχημάτων αφορά άρρενες.

Πολλά θύματα παρ’ ολίγον πνιγμού αναπτύσσουν σοβαρή νοσηρότητα η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη της υγείας ή και στο θάνατο. Σε παιδιά ηλικίας ενός μηνός έως 14 ετών, νοσηρότητα συμβαίνει στο 12-27% όσων επιβιώνουν. Στα παιδιά, το 35% των επεισοδίων βύθισης σε νερό είναι θανατηφόρα, το 33% οδηγεί σε ενός βαθμού νευρολογική έκπτωση και το 11% σε σοβαρά νευρολογικά επακόλουθα.

Να σημειωθεί πως με τον όρο “πνιγμό” ορίζεται ο θάνατος που οφείλεται σε ασφυξία κατά τη βύθιση σε ένα υγρό μέσο, συνήθως νερό, ή εντός 24 ωρών από τη βύθιση. Ως “παρ’ ολίγον πνιγμός” ορίζεται ένα επεισόδιο βύθισης στο νερό ικανής σοβαρότητας να απαιτήσει ιατρική φροντίδα και το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε νοσηρότητα και θάνατο (μετά την παρέλευση 24ώρου από το συμβάν).

Τα συχνότερα αίτια και παράγοντες κινδύνου για πνιγμό είναι:

– Η ύπαρξη διαφόρων παθήσεων, όπως επιληψία, διανοητική καθυστέρηση, σπασμοί, έμφραγμα μυοκαρδίου ή συγκοπτικό επεισόδιο, νόσος Parkinson, ή άλλες νευρολογικές διαταραχές, μείζων κατάθλιψη/αυτοκτονία, διαταραχή άγχους/πανικού, διαβήτης, υπογλυκαιμία.

– Η κατανάλωση αλκοόλ ή ψυχοτρόπων φαρμάκων κατά την κολύμβηση και την ιστιοπλοΐα/χρήση σκαφών.

– Η ελλιπής εκπαίδευση κολύμβησης ή θαλάσσιων σπορ, η αποτυχία χρήσης προσωπικών συσκευών επίπλευσης.

– Η βλάβη της τραχηλικής μοίρας-αυχενικής σπονδυλικής στήλης καθώς και το τραύμα κεφαλής σχετιζόμενο με βουτιές σε αβαθή νερά ή νερά που έχουν βράχους ή κατά τη διάρκεια surfing, water skiing, και jet skiing.

– Η νοσηρότητα και η θνησιμότητα από καταβύθιση οφείλονται πρωταρχικά στην έλλειψη οξυγόνου και τα επιβλαβή αποτελέσματά της στον εγκέφαλο, την καρδιά και τα άλλα οργανικά συστήματα. Η προνοσοκομειακή φροντίδα έχει βασικό στόχο την οξυγόνωση του θύματος άμεσα με τεχνητή αναπνοή στόμα-στόμα η στόμα-μύτη, αφού προηγηθεί έλεγχος και εξασφαλισθεί η βατότητα των ανώτερων αεραγωγών.

Ανάλογα με τις συνθήκες πνιγμού, τεχνητή αναπνοή μπορεί να παρασχεθεί και μέσα στο νερό. Οι παρευρισκόμενοι, παράλληλα με την ανάσυρση, πρέπει να καλέσουν το 166. Εάν υπάρχει τραυματισμός μετά από κατάδυση σε αβαθή νερά πρέπει να αποφεύγεται η υπερέκταση της κεφαλής και να ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗ
ΠΑΡ11/10/2024

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΑΜΟΝΟΧ

Η Εθελοντική Ναυαγοσωστική Μονάδα του Ναυτικού Ομίλου Χανίων (ΕΝΑΜΟΝΟΧ) προσκαλεί τα μέλη της, παλαιότερα και νέα, σε γενική συνάντηση που …

Περισσοτερα
ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗ
ΣΑΒ21/09/2024

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Α’ ΒΟΗΘΕΙΩΝ & CPR ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΜΟΝΟΧ ΣΤΙΣ ΒΡΥΣΕΣ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στον Πολιτιστικό Σύλλογο Βρυσών, επιμορφωτικό σεμινάριο πρώτων βοηθειών και καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (CPR), υπό την επιμέλεια της …

Περισσοτερα
Summer Sport Camp NOX
ANEK

nox.elgrecotours.gr

Enetikon Restaurant

Ocean Lifeguard

Χορηγοι
ΣΥΝΚΑ ETANAP Samaria Aegean