«Παροπλισμένοι οι ναυαγοσώστες»

Από την 1η Ιουνίου πρόκειται να επανδρωθούν με ναυαγοσώστες οι παραλίες των Δήμων Χανίων και Πλατανιά, μετά από διαγωνισμούς που θα πραγματοποιήσουν οι Δήμοι και βρίσκονται σε εξέλιξη για τους αναδόχους των έργων.

Εν τω μεταξύ, «παροπλισμένη» από πέρυσι τον Μάρτιο (!) είναι η Εθελοντική Ναυαγοσωστική Μονάδα, που ανήκει στο τμήμα ΠΣΕΑ της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, η οποία αποτελείται από τριάντα άτομα.

Και αυτό διότι οι εθελοντές ναυαγοσώστες αδυνατούν να επέμβουν σε περιστατικά πνιγμού καθώς δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δύο σκάφη της Ομάδας, αφού η Πολιτεία δεν έχει διαθέσει χρήματα για τη συντήρησή τους.

Όπως επεσήμανε στα «Χ.Ν.», ο κ. Κώστας Νικολαντωνάκης, υπαρχηγός της Εθελοντικής Ναυαγοσωστικής Μονάδας, που ανήκει στο τμήμα ΠΣΕΑ της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, «οι εθελοντικές ναυαγοσωστικές ομάδες επεμβαίνουν σε όποιο περιστατικό χρειαστεί σε όλο τον Νομό Χανίων, κάθε φορά που μας ζητηθεί βοήθεια από το Λιμεναρχείο.

Όμως από τις 23 Μαρτίου του 2011 έχουμε μείνει χωρίς τα δύο σκάφη που χρησιμοποιούσαμε, διότι δεν έχουμε χρήματα για να τα συντηρήσουμε. Έχουμε κοινοποιήσει τα σχετικά έγγραφα και στην Πυροσβεστική για το σχέδιο ‘Ξενοκράτης’ και στο τμήμα ΠΣΕΑ της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Εδώ και 3 χρόνια οι εθελοντικές ομάδες, στις οποίες χορηγούνταν κάποια κονδύλια από το Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να συντηρούνται, δεν έχουν πάρει τίποτα. Αυτό που λειτουργεί είναι μόνο το τζετ σκι. Η δική μας εθελοντική ομάδα αποτελείται από τριάντα ενεργά άτομα, που όμως είμαστε ‘παροπλισμένοι’ από πέρυσι, από τις 23 Μαρτίου του 2011».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πλατανιά, κ. Νίκο Δασκαλάκη, το περιστατικό πνιγμού της ηλικιωμένης προχθές στη θαλάσσια περιοχή του Ταυρωνίτη, προβλημάτισε τη Δημοτική Αρχή και αποτέλεσε αιτία για να προστεθεί μια ακόμη ναυαγοσωστική θέση στις 13 που λειτουργούσαν μέχρι πέρυσι στην περιοχή.

Όπως ανέφερε ο κ. Δασκαλάκης, «φέτος, όπως και πέρυσι, από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Οκτωβρίου, πρόκειται να επανδρώσουμε με ναυαγοσώστες όλες τις παραλίες του Δήμου Πλατανιά, όπως προβλέπεται. Δηλαδή όλες οι παραλίες στον Πλατανιά, στο Γεράνι, στο Μάλεμε, στα Ραπανιανά, στο Κολυμπάρι και επίσης στον Ταυρωνίτη.

Μάλιστα, στον Ταυρωνίτη θα προσπαθήσουμε να εγκαταστήσουμε για πρώτη φορά έναν ναυαγοσωστικό πύργο λόγω του πρόσφατου τραγικού συμβάντος με μία θέση ναυαγοσώστη».

Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, κ. Κώστας Πρωτοπαπαδάκης, επεσήμανε πως από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα διαθέτουν ναυαγοσώστες οι παραλίες του Δήμου Χανίων. Ιδιαίτερη προσοχή, σύμφωνα με τον ίδιο, θα δοθεί σε όλες τις παραλίες και ειδικά στις αμιγώς τουριστικές περιοχές όπως Άγιοι Απόστολοι, Χρυσή Ακτή, Αγία Μαρίνα, Σταλό, Νέα Χώρα και Ακρωτήρι.

Όπως τόνισε ο κ. Πρωτοπαπαδάκης, κατά τη φετινή θερινή σεζόν μία ακόμη ναυαγοσωστική θέση έχει προστεθεί στις δεκαεννέα που υπήρχαν μέχρι πέρυσι και συγκεκριμένα στον Σταλό (κάτω από την κακιά στροφή).

Υπενθυμίζεται πως το πρόβλημα της έλλειψης ναυαγοσωστών σε παραλίες του Νομού Χανίων -πριν από την επίσημη έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου την 1η Ιουνίου- ανέδειξε ο πνιγμός μιας ηλικιωμένης γυναίκας προχθές στη θαλάσσια περιοχή του Ταυρωνίτη.

Σύμφωνα με τον λιμενάρχη Χανίων, κ. Δασκαλάκη, πρόκειται για μια 80χρονη γυναίκα, η οποία ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από τη θάλασσα.

«Στις 7.50 το βράδυ (της Κυριακής) ενημέρωσε το Λιμεναρχείο η κόρη της ηλικιωμένης ότι η μητέρα της βρέθηκε πνιγμένη μέσα στη θάλασσα. Αφού ανέσυραν τη γυναίκα έξω από τη θάλασσα, τη μετέφεραν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Χανίων, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Το Λιμεναρχείο διενεργεί την προανάκριση», ανέφερε ο κ. Δασκαλάκης και πρόσθεσε πως: «Το Λιμεναρχείο ενημερώθηκε (από τους οικείους της) πολύ αργότερα από όταν είχε συμβεί το περιστατικό. Δεν γνωρίζουμε πώς προήλθε ο θάνατός της. Περιμένουμε τι θα δείξει η ιατροδικαστική έκθεση, δηλαδή εάν η γυναίκα έπαθε κάτι την ώρα που κολυμπούσε».

Πηγή: Χανιώτικα Νέα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗ
ΠΑΡ18/05/2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Εθελοντική Ναυαγοσωστική Μονάδα του Ναυτικού Ομίλου Χανίων ευχαριστεί θερμά τον κ. Στέλιο Μαλαδάκη για την σημαντική προσφορά του προς …

Περισσοτερα
ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗ
ΤΕΤ14/03/2018

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΠΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΜΟΝΟΧ ΣΤΗΝ ΕΛΕΠΑΠ

Χιλιάδες καπάκια από πλαστικά μπουκάλια παρέδωσαν στο ίδρυμα της ΕΛΕΠΑΠ Χανίων τα μέλη της Ναυαγοσωστικής Μονάδας του Ναυτικού Ομίλου Χανίων. …

Περισσοτερα
ANEK

Enetikon Restaurant

Ocean Lifeguard

Χορηγοι
ΣΥΝΚΑ