Από τα Χανιά στο Ιόνιο με σκάφος…

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα» δίνει ο κυβερνήτης και το πλήρωμα του σκάφους «Κορμοράνος» για τη συμμετοχή του στη Διεθνή Ιστιοπλοϊκή Εβδομάδα Ιονίου.

Σε αυτήν γίνεται αναφορά στις μεγάλες διακρίσεις που κατάφερε το σκάφος του Ναυτικού Ομίλου Χανίων, όπου κέρδισε τέσσερα κύπελλα 2ης και 3ης θέσης, ισοβαθμώντας στην κατηγορία του (ORC Club) με το πρώτο, ενώ επιβραβεύτηκε επίσης με το επαμειβόμενο κύπελλο το οποίο παραδίδεται κάθε δύο χρόνια από τον διοργανωτή Ν.Ο. Κέρκυρας στο καλύτερο σκάφος για την αγωνιστικότητα, τη ναυτοσύνη και το αθλητικό ήθος κυβερνήτη και πληρώματος.

Αναλυτικά, το αφιέρωμα στα «Χανιώτικα Νέα» είναι το εξής:

«Η ιστιοπλοΐα είναι άπειρες εμπειρίες και κάθε μέρα διαφορετική… Μ’ αρέσει το σαββατοκύριακο που λύνουμε και βγαίνουμε από το λιμάνι. Εκεί που κλείνουμε τη μηχανή και φεύγουμε με τα πανιά… απλά ηρεμείς, ξεχνάς όλες σου τις έννοιες, ό,τι σε απασχολεί και χαλαρώνεις με τη θάλασσα»…

Με αυτά τα λόγια, ο Γιώργος Αναστασόπουλος που πρόκειται για ένα από τα μέλη του πληρώματος του σκάφους “Κορμοράνος” το οποίο… σάρωσε στην Διεθνή Ιστιοπλοϊκή Εβδομάδα Ιονίου περιγράφει τι είναι η ιστιοπλοΐα για τον ίδιο. «Η εμπειρία στο Ιόνιο ήταν απίστευτη και, συνάμα, μοναδική. Περίμενα αυτόν τον αγώνα πώς και πώς όλο το χρόνο. Οταν έμαθα ότι δεν θα πάμε στο Αιγαίο στενοχωρήθηκα, αλλά μετά που μας ανακοίνωσε ο κυβερνήτης κ. Μανιουδάκης ότι θα πάμε στο Ιόνιο ήταν η καλύτερή μου», σημειώνει για την εμπειρία που βίωσε σε έναν από τους καλύτερους και πιο ανταγωνιστικούς αγώνες που γίνονται κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα.

Ο κυβερνήτης, Κωνσταντίνος Μανιουδάκης.

Η παρέα του εξαμελούς πληρώματος, που αποτελείται από τον κυβερνήτη του σκάφους, Κωνσταντίνο Μανιουδάκη και τους Κωνσταντίνο Πλανάκη, Νίκο Περβανά, Κωνσταντίνο Λουκάκη, Γιώργο Αναστασόπουλο και Θανάση Πελεκάνο ξεκινά στις αρχές Αυγούστου το ταξίδι από τα Χανιά με προορισμό την Κέρκυρα. Εκεί λαμβάνει μέρος σε έναν αγώνα στον οποίο συμμετέχουν περισσότερα από 40 σκάφη από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι εμπειρίες που βιώνει το σκάφος είναι μοναδικές, καθώς του απονέμεται, μεταξύ άλλων το ειδικό επαμειβόμενο κύπελλο το οποίο παραδίδεται κάθε δύο χρόνια από τον διοργανωτή Ν.Ο. Κέρκυρας στο καλύτερο σκάφος για την αγωνιστικότητα, τη ναυτοσύνη και το αθλητικό ήθος κυβερνήτη και πληρώματος -αυτό επιλέγεται να είναι το “Κορμοράνος” του ΝΟΧ. Αγωνιστικά, ανάλογες είναι οι διακρίσεις του, αφού το χανιώτικο σκάφος κατακτά στην κατηγορία του (ORC Club) τέσσερα κύπελλα 2ης και 3ης θέσης, ισοβαθμώντας στη γενική κατάταξη με το πρώτο.

«Περίμενα αυτές τις διακρίσεις γιατί ήξερα το πλήρωμά μου. Το έχω ζήσει και σε Ράλι, αλλά και σε προπονήσεις που ήταν πολύ έντονες», σημειώνει ο κυβερνήτης του “Κορμοράνος”, Κων/νος Μανιουδάκης που έχει εμπειρία 25.000 ναυτικών μιλίων, όταν η απόσταση μεταξύ Αμερικής-Γιβραλτάρ είναι μόλις 3.000… «Είχα την ελπίδα των επιτυχιών χωρίς ωστόσο να είναι αυτοσκοπός οι νίκες», προσθέτει ο κ. Μανιουδάκης. «Αυτό το πιστεύαμε ακράδαντα. Εξάλλου, όπως γράφει και ο Καζαντζάκης, σημασία δεν έχει σε έναν αγώνα τόσο η νίκη όσο ο αγώνας για τη νίκη… Ετσι, όταν μας ρωτάνε, θα πετύχετε, θα φέρετε νίκες; Δεν ξέρουμε! Ξέρουμε όμως ότι θα τα δώσουμε όλα. Αυτός είναι ο αγώνας για τη νίκη».

Για τις διακρίσεις αυτές καθαυτές, ο κ. Μανιουδάκης τονίζει ότι, «είναι πάντοτε ένα καθαρά συλλογικό αποτέλεσμα. Είναι σαν μία συμφωνική ορχήστρα. Δουλεύουν όλοι σαν μπαλέτο εφόσον έχουν εκπαιδευτεί και οι δικοί μου απέδειξαν πράγματι ότι ήταν ικανοί. Εάν ένα βιολί φαλτσάρει τότε το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που πρέπει να είναι. Η συλλογικότητα και το αγωνιστικό πνεύμα είναι τα στοιχεία που κυριάρχησαν. Στα 35 χρόνια που έχω στην ανοικτή θάλασσα, αυτό το πλήρωμα είναι ένα από τα καλύτερα που έχω συγκροτήσει μέχρι τώρα. Αυτό το έδειξε και το αποτέλεσμα», καταλήγει.

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ

Το πλήρωμα του “Κορμοράνος” με εξαίρεση τον Θανάση Πελεκάνο που δεν μπόρεσε να είναι παρών περιγράφει την εμπειρία που έζησε ως μοναδική. Για τις πιο δύσκολες στιγμές που βίωσε, μέχρι τις πιο ευχάριστες, που ήταν και οι περισσότερες. «Υπήρξαν πολλές ευχάριστες στιγμές κατά τη διάρκεια όλου του ταξιδιού γιατί έχουμε δέσει πολύ σαν ομάδα και περνάμε ευχάριστα μεταξύ μας», σημειώνουν.

Παρόλα αυτά, ο Νίκος Περβανάς αναφέρεται σε μια δύσκολη κατάσταση εν ώρα αγώνα που αντιμετώπισε το πλήρωμα. «Η κάθε κίνηση και το κάθε λάθος μετράει», σημειώνει. «Πρέπει να είναι όλοι συντονισμένοι. Συναντήσαμε μία δυσκολία σε έναν αγώνα… Είχαμε ν’ αλλάξουμε ένα πανί και κάναμε κάτι λάθος και χάσαμε λίγο το συντονισμό. Ανταπεξήλθαμε μετά σωστά, όμως χάσαμε μία θέση για 4 δευτερόλεπτα. Η ευθύνη του πληρώματος είναι πολύ μεγάλη, ειδικότερα στις άπνοιες που υπάρχει ψυχολογική κούραση λόγω και του ήλιου που είναι πολύ δυνατός», τονίζει.

Το πλήρωμα του «Κορμοράνος». 

«Οι επιτυχίες σε ένα σκάφος βασίζονται πάνω απ’ όλα στη ομαδικότητα», λέει ο Κωνσταντίνος Πλανάκης. «Η επιτυχία είναι αποτέλεσμα όλης της ομάδας που αποτελεί το σκάφος. Για να λειτουργήσει ο συντονισμός θα πρέπει ο καθένας να έχει πάρει τις αρμοδιότητές του πάνω στο σκάφος. Είναι σα μια μηχανή. Οταν όλα μαζί τα μέλη μιας μηχανής δουλεύουν, τότε δουλεύει η μηχανή. Εάν σταματήσει να δουλεύει έστω και μια βαλβίδα τότε δεν θα δουλεύει η μηχανή», επισημαίνει.

Ο Κωνσταντίνος Λουκάκης τονίζει ότι, «ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία που άρεσε σε όλους μας. Για πρώτη φορά έτρεξα πέρσι με το ίδιο σκάφος στο Ράλι Αιγαίου και φέτος συμμετείχαμε στο Ράλι Ιονίου που είναι ένας εντελώς διαφορετικός αγώνας, αφού οι διαδρομές ήταν πολύ μικρότερες. Είχαν όμως άλλες δυσκολίες… Η αίσθηση ήταν εντελώς διαφορετική γιατί όλα τα σκάφη ήταν κοντά τον περισσότερο χρόνο και υπήρχε οπτική επαφή, οπότε ο συναγωνισμός ήταν αισθητός ενώ στο Αιγαίο, που είναι πιο μεγάλες οι αποστάσεις, χάνονται τα σκάφη μεταξύ τους και στην ουσία αντίπαλός σου είναι ο χρόνος και όχι κάποιος που βλέπεις. Μακάρι να μπορούσαμε κάθε χρόνο να τρέχουμε και στα δύο!», τονίζει.

«Η ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ ΔΙΝΕΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΖΩΗΣ»

Τα παιδιά του πληρώματος κάνουν παύση στο λόγο τους και δείχνουν συγκινημένοι όταν τους ρωτάμε τι εστί για τους ίδιους ιστιοπλοΐα.

Ξεχωρίζουμε αυτά που μας είπε ο Νίκος Περβανάς: «Ασχολήθηκα με την ιστιοπλοΐα γιατί το θεώρησα ένα πολύ ενδιαφέρον άθλημα που καθρεφτίζει την ελληνική παράδοση για τη θάλασσα και την αγάπη που πρέπει να δείχνουμε γι’ αυτήν. Συνδυάζει πάρα πολλά κομμάτια της ζωής. Δεν είναι μονάχα ένα άθλημα. Δίνει μαθήματα ζωής»…

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
ΤΡΙ13/11/2018

ΑΓΩΝΑΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΐΑΣ ΜΕ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗ ΤΟΝ Ν.Ο. ΧΑΝΙΩΝ

Ο Ναυτικός Ομιλος Χανίων διοργανώνει ιστιοπλοϊκό αγώνα για σκάφη ανοικτής θάλασσας την Κυριακή 18 Νοεμβρίου ο οποίος εντάσσεται στο κοινό …

Περισσοτερα
ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
ΤΕΤ31/10/2018

ΝΙΚΗΤΗΣ Ο ΚΟΖΩΝΑΚΗΣ ΣΤΑ LASER ΣΤΟ «ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΡΗΤΗΣ 2018»

Μία μεγάλη διάκριση κατάφερε ο Νίκος Κοζωνάκης στο πλαίσιο του διασυλλογικού αγώνα ιστιοπλοΐας «Κύπελλο Κρήτης 2018», που διοργάνωσε ο Ναυταθλητικός …

Περισσοτερα
ANEK

Enetikon Restaurant

Ocean Lifeguard

Χορηγοι
ΣΥΝΚΑ